Začínal v kůlně na dřevo. Teď jeho špičkové lezecké chyty bodují ve světě

před 2 měsíce 72

Patnáct let rozvíjel kariéru ve sklářském průmyslu. Poté se Tomáš Riese z Tisé u Ústí nad Labem rozhodl splnit si svůj sen a přestoupil do nejistých vod podnikání. S kamarádem založil firmu VirginGrip vyrábějící polyuretanové lezecké chyty a prorazil s nimi u nás, ale ještě více v zahraničí, kam dodává většinu produkce. A ačkoliv naráží v byznyse i na řadu problémů, stále zůstává optimistou…

Špičkové lezecké chyty bodují v Evropě i ve světě | Foto: se svolením Tomáš Riese

Sklářského giganta reprezentoval devět let přímo v Bruselu, ale pak šel v Tisé s kamarádem Jardou, rovněž vášnivým lezcem, na pivo a bylo rozhodnuto. Tomáš Riese opustil zlatou klec, kde pravidelně stoupal na manažerských pozicích výš a výš, a začal podnikat.

„Byl jsem tehdy z korporátu vyhořelý, zmačkaný a výsledkem bylo zásadní rozhodnutí. V listopadu 2016 vznikla firma a o tři roky později jsem dal původnímu zaměstnavateli, u něhož jsem řídil velké mezinárodní projekty, výpověď. Byl to šok, když vám najednou po těch letech stabilně nechodí slušná výplata,“ popisuje Tomáš nelehké začátky.

Ostravák Lukáš Matějček díky své cestovatelské vášní narazil na šikovného výrobce batohů a tašek z kozí kůže:

Hostem videopodcastu Byznys kafe byl spolumajitel firmy Bagind Lukáš Matějček

Batohy z kozí kůže dává podnikatel vyrábět v Indii. Chtěl by dělat i krosny v ČR

Začínal klasicky v garáži, nebo spíše v takové kůlně na dřevo, a teprve pak přišla na řadu první dílna. „Rok a půl jsme se jen učili cestou pokus omyl, já do toho investoval peníze a kamarád svůj veškerý čas. První zakázky jsme získali až v dubnu 2018,“ pokračuje Tomáš Riese.

Lezení je pro něj všechno

Absolvent teplického gymnázia a fakulty podnikové ekonomie na Technické univerzitě v Liberci k lezení tíhnul od dvanácti let a již o dva roky později lezl po skalách sám. Kvůli své lezecké vášni bydlí v Tisé v blízkosti pískovcových stěn a tento koníček je tak pro něj hned po rodině druhý nejdůležitější.

„Odpovídá tomu i trávení mého volného času, rodinné dovolené či plány do budoucna. Když si potřebuji vyčistit hlavu, mrknu z okna na počasí a za pár minut jsem u skály. Pocházím z Dubí, pak jsem žil v Duchcově a nyní v Tisé. Severní Čechy jsou krásné i kvůli blízkosti Krušných hor. Pro podnikání je ale tento drsný kraj, pokud jde o nájmy či shánění lidí do výroby, ideální,“ říká pětačtyřicetiletý Tomáš.

Špičkové lezecké chyty bodují v Evropě i ve světěŠpičkové lezecké chyty bodují v Evropě i ve světěZdroj: se svolením Tomáš Riese

Barevné chyty z VirginGrip je možné vidět v pražských Letňanech, na lezecké stěně Hudy v Ústí, v centrech Hangár v Brně a Ostravě. Firma se ale prosazuje i v menších lezeckých arénách jako třeba v Jirkově, Kladně či Slaném. Přesto tvoří Česko jen asi pět procent jejího obratu, zbytek produkce jde do celého světa. Firma jich nabízí několik set druhů.

„Je to i proto, že v Čechách se úspěch neodpouští. Oslovili jsme třeba německého dodavatele, kde jsme chtěli vyvinout vlastní materiál pro výrobu a od té doby úspěšně spolupracujeme. Společně jsme vyvinuli vlastní, zcela nový ekologicky šetrný polyuretanový materiál. Ekologický aspekt je pro náš byznys klíčový, což zohledňujeme i při výrobě. V Čechách moc lidí nevěří, že můžete dělat světový a kvalitní produkt, a tak je někdy jednodušší dodávat do Japonska nebo Jižní Koreje než na pražské lezecké stěny,“ zamýšlí se majitel úspěšné firmy a zároveň táta sedmnáctileté dcery a o tři roky mladšího syna.

Byznys se dá dělat i od stolu

Dnes už není nutné kvůli podnikání létat po světě. „Doba je jiná a vše lze dohodnout on-line nebo přes sociální sítě, čemuž pomohl i covid. Já sice nejsem generace, která je na sociálních sítích doma, ale obsluhuje nám je řada mladých spolupracovníků. Každý rok je pro nás klíčový veletrh v Německu, což je největší akce svého druhu na světě a tam se prezentujeme.“

Třebíčská firma Alfeko si získala věhlas díky výrobě nerezových skluzavek a tobogánů:

Chodník korunami stromů Bachledka je instalovaný na hřebeni Spišskej Magury.

Dodávají skluzavky a tobogány do celého světa. Nejdelší postavili v Jižní Koreji

Celosvětová pandemie byla pro VirginGrip katastrofa. „To byla naprostá stopka a během dvou měsíců jsme najednou měli nula objednávek. Začali jsme vyrábět dětské lezecké stěny, takové stavebnice včetně nářadí vhodné třeba i do dětských pokojů. Během covidu jsme vyráběli i nábytek, prováděli stavební práce. Sáhli jsme si na dno,“ vzpomíná majitel firmy s 15 zaměstnanci.

Od doby, kdy začal podnikat, prý ještě nikdy nebyla optimální situace „Trable s dopravními náklady, válka na Ukrajině, ceny energií, chybějící euro v české ekonomice, covid či nedostatek vstupních materiálů. I přesto každý rok rosteme,“ zůstává Tomáš optimistou.

Přečtěte celý článek