Zákaz krbů už je tady. Češi vůbec netuší, co je brzy čeká

před 1 měsíc 60

Je třeba se připravit na to, že regulace se bude vztahovat na mnohem více aspektů našich každodenních životů, než jsme dosud byli zvyklí. Evropská unie má v tomto nemalé ambice a její pozornost se aktuálně zaměřuje na znečišťování ovzduší. Zatímco dříve jí zajímaly především emise skleníkových plynů, k nimž přistoupila s velkou razancí, teď se do centra pozornosti dostávají i prachové částice, které generují například krbová kamna.

Přísné limity

Ukazuje se, že mohou být velmi nebezpečné, a proto je potřeba s tím něco dělat. Krby z tohoto hlediska podle všeho nečeká žádná zářná budoucnost. Pravděpodobně se nejprve bude tlačit na jejich větší ekologičnost a efektivitu, aby později ani to již nestačilo a naopak bude stoupat tlak na jejich úplný zákaz.

První kapitolu už máme na stole. V sousedním Německu vstoupila v platnost přísnější verze vyhlášky před emisemi prachových částic, které krbová kamna chtě nechtě produkují. Nově bude třeba splňovat určité limity, a to nejen v případě nově prodávaných krbů, ale i těch, které už jsou v provozu a používají se.

Ačkoliv se to nezdá, jde o poměrně tvrdé opatření, které fakticky zakazuje užívání starších krbů, které limity nesplňují. Podle odborníků jde o nejrůznější krby, jejichž datum výroby spadá do širokého rozmezí let 1995 a 2010. Jak vidíte, to jsou poměrně nedávno pořízená topidla a už je třeba na nich něco řešit.

Značné náklady

Problém je v tom, že nikdo neví přesně, který typ krbu vyhovuje a který nikoliv. Změřit by to měl odborník, a kdyby se ukázalo, že daná krbová kamna limity překračují, nabídne v zásadě tři možnosti. Tou první je zákaz užívání, což si ale pravděpodobně nikdo nepřeje. Druhou je koupě nového krbu, ale tam je zase otázkou, kdy i na něj z hlediska limitů přijde řada.

Třetí a zřejmě nejschůdnější, byť nikoliv bezstarostnou možností je instalace separátoru prachových částic. Ten dokáže zachytit velkou část problematických prachových částic. Není to ale zadarmo. Hovoří se o částkách kolem 1000 euro, tedy přibližně 25 tisíc korun. Teoreticky lze ještě využít o něco levnější pasivní odlučovače částic, které ovšem vyžadují pravidelnou péči a obměnu filtrů, což náklady navýší a rozloží v čase.

Čtěte také: Prodavačka promluvila, jak české obchodní řetězce okrádají zákazníky. Tohle je čtení jen pro silné povahy

Bylo by bláhové doufat, že tyto tlaky se České republice vyhnou. Naopak, měli byste s nimi dopředu počítat, a pokud si budete kupovat třeba nový krb, raději volte takový, který splňuje co nejpřísnější limity. Jen tak odložíte nutnost to brzy řešit.

Foto: Shutterstock

Přečtěte celý článek