Zakladatel pivovaru Lobkowicz stanul překvapivě před soudem. Měsíce se ukrýval v Gruzii

před 2 týdny 45

Zdeněk Radil se před trestním stíháním schovával v Gruzii několik měsíců. „Obžalovaný byl stíhán jako uprchlý. Z Gruzie byl vydán na základě mezinárodního zatykače,“ okomentovala situaci pro Deník státní zástupkyně Barbora Zajícová. Doplnila, že gruzínské justiční orgány vyhověly žádosti českého ministerstva spravedlnosti o vydání.

ČTĚTE TAKÉ: Státní zástupce se odvolal proti rozsudku v kauze Čapí hnízdo. Případ míří k vrchnímu soudu

Zakladatel pivovaru stanul před ostravským krajským soudem v pondělí. Radil čelí hned třem obžalobám, ta ostravská viní jeho a bývalého kolegu Lukáše Chmelu z pokusu o podvod. Společně měli na základě různých podvodů s úvěrovými smlouvami, smlouvami o reklamě a směnkami vylákat 14 milionů korun. „Další dvě trestní věci vůči obžalovanému Radilovi jsou aktuálně vedeny v Praze,“ cituje státní zástupkyni portál novinky.cz. Radil hned na úvod soudu řekl, že všechna obvinění odmítá a doufá, že se mu to podaří prokázat.

Do soudní síně přišla také Radilova partnerka s dítětem v kočárku. Soudkyně ale obě vykázala. „Malé dítě nepatří do soudní síně, zejména v trestní věci rodičů,“ vysvětlila soudkyně Alice Erleová. Obžalovaný namítal, že dítě dlouho neviděl a že rodina přijela z Gruzie jen na pár dní, aby se viděli. Zároveň požádal, aby ho rodina směla navštívit alespoň ve vazební věznici.

Hlavní líčení je v Ostravě naplánované na následující dva dny, během nichž soud vyslechne oba obžalované.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Při vymítání zombie vraždil děti, tvrdí obžaloba. Začal ostře sledovaný soud s vůdcem sekty

Přečtěte celý článek