Zákon o miliardové vojenské pomoci Tchaj-wanu prošel Sněmovnou reprezentantů USA

před 2 týdny 30

Americká Sněmovna reprezentantů schválila balík vojenské pomoci Ukrajině v hodnotě 61 miliard USD. Přijetí předcházely měsíce vnitropolitických sporů.

Americká Sněmovna reprezentantů také většinou 385 ku 34 hlasům přijala návrh zákona, který vyčleňuje téměř osm miliard dolarů (190 miliard korun) na vojenskou pomoc pro Tchaj-wan a další americké spojence v jihovýchodní Asii. Nyní návrh poputuje do Senátu, kterým by měl podle očekávání projít. Prezident Joe Biden jej podle předchozích prohlášení poté urychleně podepíše.

Zastánci opatření v dnešní několikahodinové debatě argumentovali, že zákon je klíčový pro americkou národní bezpečnost, jelikož podporou svých partnerů v indicko-tichomořském regionu USA předcházejí válce s Čínou, která má podle nich expanzivní ambice.

Z osmi miliard dolarů připadnou asi dvě miliardy přímo na vojenský materiál pro Tchaj-wan a další partnery, dvě miliardy na doplnění zásob armády USA a přes tři miliardy na "rozvoj ponorkové průmyslové základny".

Sněmovna reprezentantů USA většinou 360 ku 58 hlasům přijala i návrh zákona, jenž může vést k celostátnímu zákazu TikToku, rozsáhlým sankcím vůči Íránu nebo umožnit využití zmražených ruských aktiv k podpoře Ukrajiny, jež se brání ruské invazi. I tuto normu musí ještě schválit jej musí ještě Senát a podepsat prezident Biden.

Návrh opatření podle stanice CNN stanovuje devítiměsíční lhůtu, v níž majitel TikToku, čínská firma ByteDance, musí síť prodat; američtí činitelé se obávají napojení ByteDance na Komunistickou stranu Číny. Ohledně Íránu zákon, pokud bude přijat, umožní prezidentovi sankcionovat například íránské přístavy a rafinerie či výrobce raket a dronů.

Sněmovna reprezentantů projednala sérii celkem čtyř zákonů, dva z nich zahrnují i vojenskou a finanční podporu Ukrajině a Izraeli. 

Předseda Sněmovny reprezentantů, republikán Mike Johnson původně jednotné zákonné opatření rozdělil na čtyři, aby zajistil, že odpor skupiny zákonodárců vůči jedné části nebude znamenat odmítnutí celého balíku, uvádí deník The New York Times (NYT). Média podotýkají, že Johnson zákony k hlasování na plénu předložil s podporou demokratů a navzdory opozici konzervativního křídla Republikánské strany.

V úvodu schůze od kongresmanů z obou stran zaznívaly apely na pomoc Ukrajině. Zákonodárci zdůrazňovali, že země jako Rusko, Írán, Severní Korea a Čína sledují, jak Spojené státy zareagují. Podotýkali například, že teď je chvíle na ukázku síly a přesvědčení.

Přečtěte celý článek