Zámek v Holešově na Kroměřížsku vystavuje modely ze stavebnice Seva

před 1 měsíc 45

foto Na zámku zahájili výstavu, která návštěvníkům představí stavebnici Seva, 15. března 2024, Holešov, Kroměřížsko.

Holešov (Kroměřížsko) - Zámek v Holešově na Kroměřížsku ode dneška vystavuje modely ze stavebnice Seva. Jejich autorem je sběratel Petr Šimr. V drtivé většině jde o prototypy, které vycházejí z reálných předloh, řekl dnes ČTK Šimr. Návštěvníci ve výstavních sálech uvidí také historické sady stavebnice, kterou od konce 70. let minulého století vyráběly Kovozávody Semily.

Na stavebnici Seva oceňuje Šimr její jednoduchost. "Dílky do sebe příjemně zapadají, drží pospolu. Navíc tím, že v současné době výrobce disponuje vícero barvami, tak se dají opravdu tvořit velkolepá díla. Já jsem tomu propadl před necelými šesti roky. Postupně jsem si osvojil svoji techniku skládání bez lepení, lakování, modifikace dílků," řekl čtyřicetiletý sběratel.

Pozornost návštěvníků poutají například parní lokomotivy s vagony. Složené jsou s tisíců dílků stavebnice, stejně jako vystavená kolekce Noemova archa. "Určitě tady nenajdete tu loď, ale najdete tady zvířata, která byla převážena, například psa, kobru královskou, jsou tady zvířata z vodní říše, ptáci létaví a nelétaví," uvedl Šimr.

Mezi exponáty ve vitrínách nechybějí ani osobní auta značky Tatra. Zájemci si mohou prohlédnout též pásová a kloubová vozidla, ať už jde o armádní techniku, nebo stavební a lesní stroje. "Z top mé tvorby je tady dioráma s mateřskou školou a zahradou," řekl sběratel, který pracuje jako vedoucí oddělení stavební činnosti pro Národní kulturní památku Vyšehrad v Praze.

Pro výrobce Seva Spojuje, který na trh dodává populární stavebnici dnes, Šimr od roku 2019 navrhl desítky modelů, které jsou v prodeji. Včetně prototypů jich však jeho vlastní tvorba aktuálně zahrnuje 761. "Prošlo mi rukama milion a čtvrt dílků," uvedl Šimr, který sbírá také stavebnici Lego.

Kromě stavebnice Seva představuje výstava i další sortiment, který v minulosti Kovozávody Semily vyráběly. Jsou to nejen další stavebnice, skládačky a hračky, ale také domácí a kuchyňské potřeby. Podstatná část z nich je k vidění s jejich originálními obaly. Součástí výstavy, která na holešovském zámku potrvá do 1. září, je i dětská herna.

Přečtěte celý článek