Západ by měl ocenit nedávnou zdrženlivost Íránu vůči Izraeli, míní Teherán

před 2 týdny 27

foto Muž s palestinskou vlajkou oslavuje íránský vzdušný útok na Izrael, 14. dubna 2024, Teherán.

Teherán - Západní spojenci Izraele by měli ocenit zdrženlivost, kterou Írán projevoval v posledních měsících vůči židovskému státu. Prohlásilo to dnes podle agentury AFP íránské ministerstvo zahraničí poté, co Írán o víkendu podnikl rozsáhlý vzdušný úder proti Izraeli v odvetě za nedávný útok na íránský konzulát v Damašku, který Teherán připisuje Izraeli.

"Místo obviňování Íránu by (západní) země měly obviňovat samy sebe a zodpovídat se vlastnímu veřejnému mínění za opatření, která přijaly proti... válečným zločinům, které Izrael spáchal" ve válce proti palestinskému hnutí Hamás v Pásmu Gazy, prohlásil mluvčí íránského ministerstva zahraničí Násir Kanání. Dodal, že Západ by měl "ocenit zdrženlivost Íránu v posledních měsících".

Západní vlády odsoudily Írán za jeho bezprecedentní útok, který proti Izraeli v noci na neděli vedl z vlastního území pomocí více než 300 dronů a raket. Francie, Německo a Británie Írán varovaly před dalším útokem na Izrael, současně však - podobně jako předtím USA - vyzvaly ke zdrženlivosti také Izrael a varovaly před další eskalací již tak vyhrocené situace na Blízkém východě. Írán tvrdí, že jeho vojenská akce měla čistě obranný charakter a že tímto považuje věc za uzavřenou.

Mluvčí íránské diplomacie dnes také řekl, že Írán před útokem na Izrael neuzavřel předem dohodu s žádnou z okolních zemí. Oficiální představitelé v regionu včetně íránského ministra zahraničí předtím uvedli, že Teherán dal vědět o chystaném útoku na Izrael v několikadenním předstihu svým sousedům. Kanání nicméně upozornil, že Írán se s žádnou zemí nedohodl předem na tom, jakou bude mít jeho odveta podobu.

V Izraeli má dnes odpoledne opět zasedat válečný kabinet, který by měl jednat o případné vojenské reakci na íránský útok.

Íránské velvyslanectví v Praze dnes v prohlášení zaslaném ČTK zopakovalo již dříve vyjádřené stanovisko Teheránu, že pokud se Izrael skutečně rozhodne k odvetnému úderu, Írán si nadále vyhrazuje právo na "sebeobranu" a jeho následná odpověď bude ještě ráznější. "Pokud se izraelský režim znovu dopustí vojenské agrese, bude íránská odpověď jistě a rozhodně silnější a odhodlanější," uvedla ambasáda v prohlášení.

Libanonský premiér Nadžíb Mikátí dnes mezitím obvinil Izrael z toho, že "zatáhl region do války", informoval list The New York Times s odvoláním na prohlášení úřadu předsedy libanonské úřednické vlády.

Írán označil bezprecedentní útok na svého dlouholetého rivala za odplatu za vzdušný úder na íránský konzulát v syrském hlavním městě, při němž 1. dubna zemřelo sedm členů íránských revolučních gard včetně dvou generálů. Předem přislíbená akce Íránu v noci na neděli nezpůsobila významnější škody, výrazně však zvýšila napětí v už tak neklidném regionu. Izrael vede v Pásmu Gazy válku proti palestinskému hnutí Hamás v odvetě za teroristický útok z loňského 7. října, zatímco na své severní hranici od té doby čelí častému ostřelování ze strany libanonské ozbrojené skupiny Hizballáh, kterou podporuje rovněž Írán.

Přečtěte celý článek