Západ je krůček od vyslání vojáků na Ukrajinu, vzkázal Orbán. Maďarsko nechce být na straně nikoho

před 1 týden 32

Západ je jeden krok od vyslání armády na Ukrajinu, a to by mohlo stáhnout Evropu ke dnu, uvedl v pátek maďarský premiér Viktor Orbán na setkání strany Fidesz při zahájení kampaně k evropským volbám. Brusel si podle něj zahrává s ohněm a Maďarsko by mělo přijmout jasný závazek, a to že nevstoupí do rusko-ukrajinské války na straně nikoho.

Maďarský premiér na akci jeho strany hovořil zejména o tom, že je strana Fidesz tím nejúspěšnějším politickým uskupením v Maďarsku i v Evropě, když už dvacet let vyhrávají každé evropské volby, a tak si nelze dávat menší cíle, než aby vyhrála i ty nadcházející.

„Bez pokory není vítězství,“ řekl Orbán a dodal, že získání a udržení důvěry je obtížný úkol a aby jeho strana opět zvítězila, je třeba „přijmout, kdo jsme“. Oponenty poráží, protože podle něj nejsou pokorní. Posléze pokračoval výčtem podle jeho úsudku úspěchů, kterých dosáhl.

Premiér ovšem také zdůraznil, že výsledky Maďarska ohrožuje Evropa a Brusel. „Silná, mírumilovná, svobodná a šťastná Evropa, kterou tak milujeme a po které jsme za komunismu celý život toužili, se nám rozpadá před očima. Nehádejme se, v Bruselu je průšvih a velké problémy. Management vyhlásil bankrot, ekonomika Evropy upadá, zelený přechod je katastrofa, ukrajinské obilí ničí evropské farmáře, migranti proudí přes hranice, zvyšuje se kriminalita, přibývá násilí, chtějí převychovat děti a dát je do rukou genderových aktivistů,“ řekl.

Vedení v Bruselu si podle něj nezaslouží další šanci a musí odejít, protože v Bruselu je potřeba změna! „Musíme okupovat Brusel, odsunout bruselské byrokraty a vzít věci do vlastních rukou. Pokud to neuděláme, nejen Evropa, ale i my Maďaři zaplatíme vysokou cenu kvůli neschopnosti a bezmoci vůdců v Bruselu,“ dodal.

Evropští lídři se podle něj již zapojili do konfliktu na Ukrajině, když ji navíc nazvali „vlastní válkou“ a Evropa už navíc darovala na Ukrajinu asi 100 miliard eur, rozčílil se. „Peníze, peníze, zbraně, ale situace se nezlepšuje, vlastně se zhoršuje. Jsme krůček od toho, aby Západ vyslal vojáky na Ukrajinu. Toto je válečný vír, který může Evropu stáhnout do hlubin. Brusel si zahrává s ohněm, to, co dělá, je pokušení,“ pokračoval Orbán.

Orbán nechce válku a nechceme, aby se Maďarsko opět stalo hračkou velmocí a proto je podle něj potřeba usilovat o mír, a to doma, v Bruselu, Washingtonu, OSN a NATO. „Doporučuji, abychom přijali jasný závazek. Dokud bude v čele země stát národní vláda, nevstoupí Maďarsko do rusko-ukrajinské války na straně nikoho,“ prohlásil.

Červnové volby do Evropského parlamentu podle něj rozhodnou, kam se Unie v budoucnu posune. „Zdá se, že po Budapešti máme za úkol zachránit svobodu v Bruselu,“ prohlásil.

Maďarský premiér Viktor Orbán, který je u moci od roku 2010, dlouhá léta vede ostré spory s EU a patří k hlasitým kritikům podpory, kterou sedmadvacítka poskytuje Ukrajině. Udržuje dobré vztahy s ruským vedením a žádá zrušení unijních protiruských sankcí.

Přečtěte celý článek