Zapamatujte si jeho jméno. Svět oslavuje českého tenistu Menšíka, kráčí ve stopách Alcaraze

před 2 měsíce 61

„V jeho věku jsem se ani do finále nedostal. Možná je pár kroků napřed,“ řekl během slavnostního ceremoniálu na kurtu Chačanov. „Celému jeho týmu gratuluji a přeji hodně štěstí v dalších turnajích. Vím, že je velmi motivovaný. Slyšel jsem pár rozhovorů a věří si,“ podotkl Chačanov.

ČTĚTE TAKÉ: Nezapomenutelný turnaj. Tenista Menšík se ve finále rval statečně, ale výhru slaví Rus

Menšík nedokázal ve finále prolomit soupeřův servis. Turnajovou dvojku přesto přehrál v počtu vítězných míčů 33:23. Navrch měl také v esech 16:9. „Na chvíli jsem si myslel, že hraju proti Johnu Isnerovi a ne Jakubu Menšíkovi,“ řekl s úsměvem Chačanov, když srovnal českého tenistu s americkým rekordmanem v počtu es (14 470).

Svěřenec trenéra Tomáše Josefuse startoval mezi elitou teprve potřetí a poprvé mimo grandslamy. Dosavadní dvě účasti v hlavních soutěžích nasbíral vloni na US Open a letos na Australian Open. V Kataru mohl hrát díky výjimce pro mladé hráče kategorie takzvané „Next Gen.“

Postupně ale vyřadil Španěla Alejandra Davidoviche, trojnásobného grandslamového vítěze Brita Andyho Murrayho, světovou pětku Andreje Rubljova z Ruska a v semifinále i Francouze Gaëla Monfilse. Po utkání s o devatenáct let starším Monfilsem zaujal promluvou u sítě. Soupeři poděkoval za to, že byl v dětství jeho inspirací.

Menšík nemá strach

„Zapamatujte si jméno Jakub Menšík,“ napsal na sociální síti X oficiální účet ATP Tour a v jiné zprávě doplnil: „Nemá strach.“

Menšík se v Dauhá stal nejmladším finalistou na ATP Tour od roku 2021. Tehdy se do rozhodujícího utkání v Umagu dostal Španěl Carlos Alcaraz. Menšíka na dálku pochválil také Veselý.

„Má za sebou skvělou juniorskou dráhu. Trénovali jsme spolu. Na svůj věk je velmi dobrý a je správně psychicky nastavený, aby se prosadil. Může být velmi úspěšný a jít ve světovém žebříčku hodně vysoko. Je to hráč, kterého je třeba sledovat,“ řekl Veselý.

PODÍVEJTE SE: Adamczyková 10 let po olympijském triumfu: Ve dvaceti jsem to neřešila, výhry už vnímám jinak

Přečtěte celý článek