Zapomenutá Hitlerova zbraň odplaty: i když superdělo V-3 nakonec totálně selhalo, uchvacovalo svou velikostí i výkony

před 1 měsíc 65

Hitlerova megalomanie a záliba ve velkých zbraních byla pro Třetí říši neskutečnou zátěží. Důkazem je také „dělo odplaty“ V-3, ačkoliv mělo úchvatné vlastnosti.

Zatímco zbraně odplaty 1 a 2, tedy střely V-1 a rakety V-2, zná asi každý, kdo se zajímá o historii druhé světové války, o dělu V-3 se to rozhodně říci nedá, ačkoliv vůbec nejznámější německé superdělo je nejspíše Velký Gustav (Schwerer Gustav) na dvojici souběžných kolejí. Pekelná zbraň, která měla změnit Londýn spolu s jihem Anglie v sutiny, totiž skončila jako ukázka neužitečného Hitlerova megalomanství a naprostou blamáží, vysvětluje HistoryNet.

V-3 mělo omezení, přesto uchvacovalo

Plány, na jejichž základě Německo vytvářelo V-3, byly vypracovány již během Velké války ve Francii. Po jejím pádu se jich Němci zmocnili, a konkrétně inženýr Auguste Conders si je přivlastnil a rozpracoval, aby na polygonech v Polsku a severním Německu dokázal funkčnost celého systému. Jednalo se o velmi dlouhou hlaveň, v níž nebyla prachová nálož odpalována najednou, ale v bočních komorách, a granát byl zrychlován postupně. To vedlo k dosažení vysoké hlavňové rychlosti a dlouhému dostřelu. Krycí název děla zněl „vysokotlaká pumpa“.

Dělo V-3, testovací kus, Zalesie, Polsko,1942

Cena byla však obrovská a provedení rozhodně nebylo jedoduché. Dělo muselo být instalováno napevno, odměr a náměr nebyl možný. Částečně šel měnit pouze dostřel změnou síly prachové náplně, ale přesto byl Adolf Hitler nadšen. Dva prototypy postavené na pobřeží Baltu měly dostřel téměř 100 km, a vůdce hned objednal 50 hlavní a nařídil výrobu 20 000 granátů. Současně rozhodl o stavbě dvou obřích bunkrů s pěti děly, oba u francouzského města Mimoyecques vzdáleného vzdušnou čarou pouhých 160 km od Londýna, uvádí Wikipedia.

Jak bylo dělo velké, tak i zranitelné

Neuvěřitelná 124metrová děla s 32 komorami a hmotností 76 tun měla být v konstrukci zabetonována pod úhlem 55 ° do 30 metrové hloubky pod 5,5metrovou železobetonovou kupolí chránící je před bombardováním. Šípovité granáty měly mít délku 3,1 m a ráži 150 mm, přičemž hlavice měla obsahovat 25 kilogramů TNT. Dostřel měl být 165 km, tedy akorát na Londýn.

Projekt spadal pod 3. divizi tajných zbraní a byl dokonale utajen i před velením Wehrmachtu v Normandii. Na stavbě pracovalo 5 500 dělníků 24 hodin denně a odtěžený pískovec na vagonech byl přebarvován zelenou barvou, aby nebyl nápadný pro letecký průzkum Spojenců. Ti však nakonec bunkr objevili, načež se stal cílem řady útoků, a svůj úděl tak nesplnil. Jak připomíná NationalInterest, Američané se jej pokusili zničit dálkově řízenými B-24 (při tomto pokusu mimochodem zahynul Joe Kennedy, bratr prezidenta Johna F. Kennedyho).

Bombardování bunkru Mimoyecques dne 6. července 1944

Dne 6. července 1944 se podařilo letounům Lancaster britského královského letectva (RAF) vyřadit bunkr Mimoyecques tunovými bombami Tallboy, a 5. září komplex obsadili Kanaďané. „Labutí písní“ pak bylo sestavení dvou zjednodušených děl generálem SS, Hansem Kammlerem, u Hermeskellu v Německu, odkud bylo ostřelováno Lucembursko. V tomto případě 142 vystřelených granátů zabilo 10 osob a 55 jich zranilo. Po válce byly ukořistěné kusy zkoušeny v Americe, a roku 1948 jako bezperspektivní sešrotovány.

Přečtěte celý článek