Zásah, potopeno. Běžte klusem do kavárny a poslouchejte Izraelce. Moderátor Železný poslal vzkaz Tomáši Klusovi

před 1 měsíc 53

NÁZOR / Zpěvák Tomáš Klus vyjádřil své postoje ohledně dění v Gaze. Zareagoval na něj mj. moderátor České televize Jakub Železný a velice přesně. Doporučil zpěvákovi, aby si zkusil promluvit s nějakými občany Izraele. A ano, Klus se tentokrát skutečně nepostavil na správnou stranu dějin.

„Pane hudebníku, patřím do jiné pražské kavárny, byť chodíme do téže pražské kavárny. Včera jsem tam potkal tři Izraelky. Byly rády za podporu. Vyprávěly hrozné věci. Vy běžte do (jakékoli) kavárny, najděte (jakékoli) Izraelce a jen poslouchejte. Být vámi, vzal bych to klusem,“ napsal známý moderátor na sociální síť X. A bylo to velice trefné.

Problémů je tu hned několik. Klus argumentoval videem, které je skutečně plné různých argumentačních faulů a dezinformací. Ačkoli nelze pochybovat o tom, že zpěvák, který dlouhodobě deklaruje své životní postoje, chtěl vyjádřit zejména soucit s obyvateli Gazy, způsob, jakým to udělal, se mu vážně nepovedl.

Zpěvák ostatně později reagoval a zveřejnil další prohlášení, kde zdůraznil, že odsuzuje útoky Hamásu na nevinné izraelské obyvatelstvo ze 7. října 2023. I tak je ale dobré zopakovat, že tento způsob Klusova vyjádření byl poněkud nešťastný. Podporuje totiž narativ Izraele jako agresora, což je naprostá lež a je nutné ji hlasitě odmítnout.

Všechna podobná vyjádření, ač můžou znít sebevzletněji, v sobě mají mnohdy kus naivity, ale také kus antisemitismu. Je to právě antisemitská propaganda, která šíří lži o Izraeli a snaží se jej očerňovat. A my se tomu musíme postavit, protože svobodný svět nesmí dovolit, aby komukoli prošlo něco tak strašného, jako provedl v říjnu loňského roku Hamás.

A výzvy k tomu, aby někdo „zastavil“ útoky a zařídil mír, jsou stejně nelogické jako v případě Ukrajiny. Až na jejím území nebude ruská armáda, bude mír. A až v Gaze nebudou teroristé, bude mír i tam. Takhle jednoduché to je.

Přečtěte celý článek