Nákaza cholerou na norské výletní lodi se nepotvrdila, nemocní cestující měli pouze žaludeční virózu

před 1 měsíc 61

Norská výletní loď Norwegian Dawn, u které panovalo podezření na rozšíření nákazy cholerou, zakotvila v přístavu na Mauriciu. Tamní úřady to povolily poté, co se nákaza nepotvrdila, uvedla agentura Reuters. Loď s více než 3000 lidmi na palubě o víkendu odmítly přijmout ostrovy Mauricius a Réunion poté, co se u nejméně 14 cestujících objevily příznaky cholery.

Port Louis 7:38 27. února 2024

Výletní loď Norwegian Dawn (na snímku u pobřeží Bermud)

Výletní loď Norwegian Dawn (na snímku u pobřeží Bermud) | Foto: Gary Cameron (BERMUDA) | Zdroj: Reuters

Nejméně 14 cestujících a jeden člen posádky trpěli průjmy a zvracením, které jsou typickými příznaky cholery. Těmto lidem byly odebrány vzorky, ze kterých se nákaza cholerou nakonec nepotvrdila, uvedlo tamní ministerstvo zdravotnictví.

3200 uvězněných lidí. Výletní loď odmítají přístavy, část lidí na palubě má příznaky cholery

Číst článek

„Lidé na palubě situaci berou s klidem,“ uvedla pro BBC 69letá Mary Deesová, která se výletu také účastnila. Cestující si podle ní krátili čas třeba u bazénu nebo v baru na lodi. Nemocní cestující se již plně uzdravili, podle ministerstva nakonec šlo o gastroenteritidu.

„Zdraví a bezpečí cestujících i celé země jsou pro úřady nesmírně důležité,“ prohlásil mauricijský přístav. Po vylodění cestující podstoupí screening, aby se možná nákaza cholerou plně vyloučila.

Boj s cholerou

Jihoafrické země se už několik měsíců potýkají s jednou z nejhorších epidemií cholery za poslední roky. BBC upozorňuje, že od roku 2023 se v sedmi zemích nakazilo nejméně 188 tisíc lidí. Více než tři tisíce nemocných zemřelo, nejvíce v Zambii.

Zárodky cholery se šíří především potravinami a vodními zdroji znečištěnými lidskými výkaly. Po krátké inkubační době se u nakaženého objeví průjem a zvracení, jež mohou vést k dehydrataci a v případě neléčení i ke smrti.

Pokud je však zajištěna včasná lékařská péče, je cholera poměrně snadno léčitelná. Nemoci lze čelit například podáváním roztoku neznečištěné vody, cukru a soli.

har

Přečtěte celý článek