Letní tábory se plní, i přes vyšší ceny. Na last minute slevu zapomeňte, říká šéf asociace

před 1 měsíc 41

Maminka Julie z Jičínska svou dceru Theu posílá na letní tábory od jejích 4,5 let. Dnes sedmiletá malá slečna každoročně zamíří hned na několik pobytů. „Letos ji čeká klasický týdenní letní tábor, dále týdenní tábor, který je zaměřený na tanec, jógu a tvoření, a do třetice zamíří na týdenní lezecký tábor,“ přiblížila maminka pro CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Známkám na vysvědčení zvoní hrana, mohla by je nahradit slova. Učitelé to hodnotí všelijak

Do začátku letních prázdnin sice zbývá ještě čtvrt roku, Julie má však rozeslané všechny přihlášky. „Je to ze dvou důvodů. Jde mi o kapacitu, abychom se náhodou nepřihlásili pozdě. Většinou však místa jsou. V druhém případě, který je podstatnější, jde spíše o pečlivost. Přes léto máme v práci sezónu, a tak se musím připravit včas,“ podotkla.

Zdražuje se v řádech stokorun

Žádný z táborů zatím zaplacený nemá, a to z jediného důvodu – nebyly vyhlášeny žádné uzávěrky. Stejně jako v předchozích letech si všimla menšího zdražení. „Vzhledem k celkovému nárůstu cen mě to nepřekvapuje. Navíc si cením kvalitních služeb pro děti. Ceny jsou za mě v pořádku, zřejmě si vybíráme zlatou střední cestu,“ dodala Julie s tím, že od roku 2022 se cena týdenního tábora zvedla o 300 korun.

Jak pro CNN Prima NEWS přiznal Miroslav Topinka, předseda Asociace dětské rekreace, která má zhruba 200 členů, i letos řada táborů své ceny zvedne. „Oproti tomu, jak se muselo zdražovat v předchozích letech, to není taková šílenost. Je tam mírný nárůst, řekněme, do pěti procent. Zdražení se pohybuje v řádu nízkých stovek korun,“ uvedl.

Připomněl, že dětské tábory nedostávají žádnou slevu. „Vše platíme stejně jako kdokoliv jiný. Musíme pořídit potraviny, platíme energie, odvozy a likvidaci odpadu, lidi. To, co kuchař – když ho na táboře potřebujete – dostane v hospodě, mu musíme také zaplatit. Není to tak, že když to je pro děti, tak vám někdo dá něco levněji. Prostě nedá. Stejně jako se zvedly náklady v domácnosti, zvedly se i na táboře,“ pokračoval Topinka.

Ke zdražení přistoupili i na Letním dětském táboře divadla Radar. „Cenu jsme zvedli o 500 korun. Důvodem je zdražování potravin a nájmu za tábořiště. Nyní 13denní pobyt pro jedno dítě vyjde na 6 700 korun,“ uvedla pro CNN Prima NEWS zástupkyně vedoucího tábora Valerie Zbrožková.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Studenti z pražské průmyslovky vyšli do ulic. Protestem se zastali propuštěného učitele

S vyšší cenou počítala i Klára Langrová, která své dvě děti pravidelně posílá na Šamanův letní tábor u Humpolce. „Každý rok ceny zvedají o zhruba 200 korun, což si myslím, že je v pořádku. Letos nás čtrnáctidenní turnus pro jednoho vyjde na 7 700 korun – je to naprosto bezkonkurenční. Většinou se tato částka platí za týden,“ svěřila se redakci CNN Prima NEWS. Jak pořadatel tábora uvádí na svých stránkách, cena se zvedla kvůli vyšším nákladům na dopravu a pronájem.

Stejně jako maminka Julie i Langrová má své děti na tábor již přihlášené – a dokonce i zaplacené zálohy. „Jde o tábor, který má kapacitu 150 dětí a přihlášky otevírá vždy na začátku února. Nyní je kapacita plně obsazena, o tábor je skutečně velký zájem. Děti to tam mají rády a rodiče jsou velmi spokojení s cenou,“ podotkla maminka 13leté Heleny a 15letého Davida.

Zdůraznila, že by její dcera nepřežila, kdyby na tábor nejela. „Pro ni je to lepší než Vánoce. Proto je mezi prvními přihlášenými – a tím pádem vždy přihlašuje i svého bratra,“ dodala.

Tábor vybírejte po Novém roce

Plně obsazený je také tábor divadla Radar. „Předběžné přihlášky jsme již spustili koncem února. Zájem je stejný jako každý rok a tábor už nyní máme zaplněný. Obsadit všech 64 míst trvalo necelých 24 hodin. Letos máme i delší seznam náhradníků než normálně, zhruba deset dětí,“ uvedla Zbrožková.

ČTĚTE TAKÉ: Ochrana dětí před pedofily? Expert radí, jak vybrat kroužek. Rakušan chce zavést certifikát

Naopak bez navyšování cen se poslední roky obešly tábory pořádané celonárodní organizací Royal Rangers. „Základní cena za devíti až čtrnáctidenní tábor je stanovena na 3 800 korun. Maximální kapacita tábora je 50 dětí. Nyní máme zhruba 50 procent obsazeno,“ sdělil CNN Prima NEWS programový vedoucí Tadeáš Hořák z 24. Přední hlídky Royal Rangers. Vyššího zájmu ze strany rodičů si začali všímat již koncem roku 2023. „Už tehdy se nás rodiče ptali, kdy vypustíme přihlášky,“ přiznal.

Obecně podle Topinky z Asociace dětské rekreace nyní pokračuje období, kdy se kapacity táborů standardně naplňují. „Nejedná se o nic mimořádného. Tábory začínáme nabízet už před Vánoci, v lednu a únoru. Většinou nabízíme i slevy, tudíž jsou rodiče zvyklí tábory objednávat dříve,“ vysvětlil předseda.

Pokud by mohl rodičům doporučit, měli by letní tábory začít ideálně řešit po Novém roce. „Určitě to nenechávejte na poslední chvíli. Po Novém roce máte obrovskou nabídku, která se postupně zužuje. Dítě na tábor dáte klidně v červnu, ale budete muset dělat nějaký kompromis – v termínu, zaměření, ceně. Sleva last minute? Na tu určitě zapomeňte,“ pokračoval Topinka.

Stejně jako v předchozích letech se očekává vyšší zájem o tematicky zaměřené tábory – ať už se jedná o sportovní, koňské, taneční či divadelní. Nabídka je skutečně pestrá.

„Tyto tábory jsou na vzestupu. Je to ideální příležitost k tomu vyzkoušet si na týden nebo čtrnáct dní novou aktivitu. Buď dítě zjistí, že to chce dělat i nadále, nebo si během krátké doby uvědomí, že nikoliv,“ dodal Topinka s tím, že mezi oblíbené tábory se řadí i ty u moře, o nichž si před 30 lety mohly děti nechat zdát.

Přečtěte celý článek