Zbraně, šperky a vázy u nohou zemřelého. Při stavbě elektrárny našli v Itálii nekropoli z předřímské éry

před 1 týden 36

Stasera alle 19.30 nel Tg 3 Campania il servizio sulla presentazione della necropoli di Amorosi a cura della giornalista Annalisa Angelone.👇👇👇👇👇https://t.co/qfOAeEPFIi pic.twitter.com/NWBMefnFdq

— SABAP Caserta e Benevento - Servizio Educativo (@SABAPCeBn_SED) April 24, 2024

Při přípravných pracích pro stavbu elektrárny u vsi Amorosi na jihu Itálie bylo objeveno pohřebiště z předřímské éry. Podle místních úřadů byly hroby bohatě vybaveny, píše agentura Reuters.

Řím 6:36 25. dubna 2024 /--> /--> /--> /-->

Elektrárna u Amorosi asi 45 kilometrů na severovýchod od Neapole má být součástí infrastruktury pro vysokorychlostní železniční trať.

Proč antické stavby vydržely? V Pompejích měli stavět z horkého vápna smíchaného se sopečným popelem

Číst článek

Pohřebiště o rozloze zhruba 13 tisíc metrů čtverečních pochází z doby mezi posledním obdobím doby železné a osmým až sedmým stoletím před naším letopočtem. Obsahuje 88 hrobů. U mužů se v nich nacházely zbraně, v hrobech žen bronzové ozdoby, jako jsou náramky a přívěsky.

„Mezi artefakty z hrobů je také velké množství váz různých tvarů, často naskládaných na sebe a uložených u nohou zemřelého,“ uvedl místní památkový úřad.

Podle starosty Amorosi Carmina Cachilla má „tento archeologický objev rozhodující význam pro dějiny naší kultury“. Místní média uvedla, že nález nekropole znamená důležitý posun v poznání historie starověké Kampánie, včetně každodenního života, pohřebních zvyků a společenských vztahů lidí, kteří kdysi tento italský region obývali.

ČTK /--> /--> /--> /-->

Přečtěte celý článek