Ze psí akademie Rogera vyhodili, byl příliš hravý. Dnes zachraňuje oběti živelných katastrof

před 2 týdny 32

Záchranářští psi hrají klíčovou roli při hledání přeživších i zesnulých. Jinak tomu nebylo ani na začátku dubna, kdy Tchaj-wan zasáhlo jedno z nejsilnějších zemětřesení za posledních 25 let. Do akce tak vyrazily týmy se schopnými čtyřnohými pomocníky. Mezi nimi byl i Roger, osmiletý labrador, který podle úřadů pomohl najít tělo jednoho ze třinácti lidí, kteří při zemětřesení zahynuli, píše CNN.

ČTĚTE TAKÉ: New York zasáhlo vzácné zemětřesení, ukazují videa. Záchvěvy v USA pocítilo 42 milionů lidí

Podle oficiální tchajwanské tiskové agentury Central News Agency (CNA) se spolu se svými psovody vydal na stezku Shakadang v těžce poškozeném národním parku Taroko a našel tělo pohřešované 21leté ženy.

Povaha mu určila novou kariéru

Záchranářští psi, jejich osudy a příběhy, média vždy zajímají. Roger si získal srdce místních nejen skvělou prací, ale také svou minulostí, jelikož zpočátku se mu v kariéře nedařilo.

Labrador se narodil ve výcvikovém středisku pro psy pro vyhledávání drog, píše web New York Times. Jeho smysl pro zábavu a láska k lidem ho však přemohly a rozptýlily jeho schopnost soustředit se a reagovat na povely cvičitelů, uvádí agentura CNA. Proto se Rogerovi nepodařilo stát se „protidrogovým detektivem“.

Díky své temperamentní povaze a inteligenci se však mnohem lépe hodil pro práci záchranářského psa, což byla kariéra, která pro něj byla následně vybrána. Čchen Čchih-san, kapitán jednotky záchranných psů hasičského sboru v Kaohsiungu, novinářům řekl, že Rogera převeleli do záchranářské výcvikové školy, když mu byl jeden rok.

„Neříkám, že nebyl hodný nebo nevycházel s ostatními. Ale požadavek na psy na odhalování narkotik je, že nesmí být příliš neklidní a samostatní,“ vysvětlil Čchen. „Tyto vlastnosti ale potřebujeme u záchranářských psů,“ dodal.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Ničivé zemětřesení na Tchaj-wanu očima Čecha. Zkameníte a nevěřícně sledujete zkázu kolem

„Jen tak dál, hrdinové a malí hrdinové,“ napsal jeden z uživatelů na sociální sítě po zemětřesení. I další dal najevo, že je na labradora hrdý: „Roger je pýchou Tchaj-wanu.“

Dnes má osmiletý labrador značné zkušenosti se záchranými akcemi po zemětřesení. Agentura CNA uvedla, že se během své kariéry zúčastnil několika důležitých operací, včetně své debutové mise po smrtícím zemětřesení o síle 6,4 stupně, které stejnou oblast zasáhlo v roce 2018.

Podle úřadů byl Roger v roce 2022 certifikován Mezinárodní organizací záchranných psů, což je ocenění, kterého tchajwanský záchranářský pes naposledy dosáhl v roce 2019. Rogera však už nyní čeká odchod do důchodu. Hasičský sbor v Kaohsiungu posílá záchranářské psy do vhodného domova po dosažení devíti let věku, dodala agentura CNA s odvoláním na Čchena.

Přečtěte celý článek