Zelenskyj poděkoval USA za pomoc, dle Kremlu povede k zabíjení Ukrajinců

před 2 týdny 25

Kyjev/Moskva - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes po schválení finanční pomoci pro Ukrajinu uvedl, že je vděčný Sněmovně reprezentantů USA, oběma americkým politickým stranám a osobně předsedovi sněmovny za rozhodnutí, jež podle něj udrží chod dějin na správné cestě. Zelenskyj to uvedl na síti X. Kreml krátce nato vydal prohlášení, v němž uvedl, že schválení návrhu zákona o vojenské pomoci Ukrajině jen způsobí smrt ještě více Ukrajinců, podle něj vinou "kyjevského režimu". Informovala o tom agentura AFP.

Americká Sněmovna reprezentantů dnes po měsících vnitropolitických sporů přijala návrh zákona o vojenské pomoci Ukrajině v hodnotě 60,8 miliard dolarů (1,44 bilionu korun). Ukrajina se už přes dva roky brání ruské agresi na svém území.

Fiala přivítal rozhodnutí americké sněmovny o pomoci Ukrajině a Izraeli

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil rozhodnutí americké Sněmovny reprezentantů, která schválila pomoc pro Ukrajinu a Izrael. Předsedovi dolní komory amerického parlamentu na síti X poděkoval za předložení návrhu. Sněmovna reprezentantů dnes odsouhlasila vyčlenění peněz na vojenskou pomoc Ukrajině a na podporu židovského státu.

Předseda české vlády rozhodnutí amerických zákonodárců uvítal. Připomněl, že během své návštěvy USA v tomto týdnu o americké pomoci diskutoval s předsedou Sněmovny reprezentantů, kterým je republikán Mike Johnson. "Děkuji mu za jeho odvážný krok a předložení těchto návrhů k hlasování v zájmu svobody, bezpečnosti a jednoty transatlantického spojenectví," uvedl dnes Fiala v česky a anglicky psaném příspěvku na sociální síti.

Po úterním setkání s Johnsonem a řadou dalších demokratických i republikánských členů Kongresu předseda české vlády uvedl, že je mírně optimistický ohledně schválení balíku americké pomoci Ukrajině. Kongresmani podle Fialy oceňovali roli Česka v pomoci Ukrajině, ale i českou iniciativu na shánění munice pro zemi napadenou Ruskem.

Přečtěte celý článek