Zelenskyj v pátek navštíví Turecko, setká se s Erdoganem

před 1 měsíc 52

foto Ilustrační foto - Zprava turecký prezident Recep Tayyip Erdogan a jeho ukrajinský protějšek Volodymyr Zelenskyj, 7. července 2023.

Ankara - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se v pátek v Turecku setká se svým protějškem Recepem Tayyipem Erdoganem. Diskutovat budou o válce na Ukrajině i přepravě ukrajinského obilí přes Černé moře, uvedla dnes kancelář tureckého prezidenta.

"Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj přijede 8. března 2024 na oficiální návštěvu Turecka. Návštěva bude zahrnovat podrobnou diskuzi o průběhu války mezi Ukrajinou a Ruskem, o nedávné situaci kolem komunikace o pokračování dohody o obilném koridoru a o úsilí o trvalý mír v regionu," píše se v komuniké. Zelenskyj a Erdogan budou podle něj hovořit i o bilaterálních vztazích.

Turecko se při rozhovorech o přepravě ukrajinských zemědělských produktů po Černém moři snažilo sehrát roli prostředníka mezi Moskvou a Kyjevem. Příslušnou dohodu se nakonec podařilo uzavřít v létě 2022, Moskva od ní však zhruba po roce odstoupila. Ankara se poté bezvýsledně snažila dohodu oživit.

Erdogan se minulý měsíc měl setkat také s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, schůzka ale byla odložena; podle ruských a tureckých médií patrně na přelom dubna a května.

Turecko, které je členem NATO, sdílí námořní hranici s Ukrajinou a Ruskem v Černém moři a usilovalo o udržení dobrých vztahů s oběma zeměmi uprostřed války. Poskytlo Kyjevu vojenskou podporu a vyjádřilo podporu jeho územní celistvosti, zároveň se ale postavilo proti sankcím vůči Rusku.

Přečtěte celý článek