Zeman byl symbolem morálního úpadku. Dominikáni se distancují od Dominika Duky

před 2 týdny 27

V pražském arcibiskupském paláci byla v týdnu za účasti nejrůznějších existencí spojených s érou prezidenta Miloše Zemana „pokřtěna“ kniha Spiknutí: Pravda o pokusu odstranit prezidenta ČR. Má v ní být popsáno, jak se v době Zemanovy hospitalizace údajně snažili někteří ústavní činitelé Zemana protiprávně odstavit od funkce. Na akci se zúčastnil i emeritní pražský arcibiskup Dominik Duka. Právě od něj se kvůli tomu teď distancuje Česká dominikánská provincie.

„Za zvláště nevhodné, až skandální považuji především dvě skutečnosti. Kardinál Duka spojil celou událost, o které kniha píše, s morálním úpadkem naší společnosti. Nebyl sám prezident Zeman ztělesněním tohoto úpadku? Za ještě nevhodnější, ba skandální, považuji spojení prezentace této knihy, na jejíž osobní morální podporu má samozřejmě kardinál Duka právo, s Arcibiskupstvím pražským, a tím pádem s katolickou církví v České republice,“ napsal ve svém vyjádření Lukáš Fošum, provinciál České dominikánské provincie.

Lukáš Fošum zdůraznil, že jako provinciál České dominikánské provinicie „nemá žádný církevně-právní vliv na emeritního pražského arcibiskupa Dominika kardinála Duku“, nicéně má „zvláště nyní potřebu vyjádřit svůj nesouhlas s jeho angažováním ve věci publikace knihy Spiknutí“.

Dominik Duka k předmětné knize napsal doslov. „Napsal jsem ho, protože kdo zná alespoň trochu dějiny naší republiky, ví, že ke konci života postihla nemoc T. G. Masaryka, podobný osud měl i prezident Emil Hácha nebo Ludvík Svoboda. Nemoc může postihnout každého člověka a musí být respektována,“ citoval Dukovo vyjádření k tomu deník Blesk.

Na samotné akci se v Arcibiskupském paláci na Hradčanech kromě Miloše Zemana a Dominika Duky účastnila celá plejáda Zemanových pomocníků a blízkých spolupracovníků – Zemanův kancléř Vratislav Mynář, bývalý šéf Lesní správy Lány Miloš Balák, poslanec SPD Jaroslav Foldyna, předsedkyně KSČM Kateřina Konečná, hudebník Felix Slováček či někdejší premiér Jiří Paroubek A chybět nesměla ani herečka Jiřina Bohdalová.

Přečtěte celý článek