Zemřel Alexej Navalnyj, největší kritik ruského prezidenta Putina

před 2 měsíce 72

Zdroj deníku uvádí, že důvodem smrti Alexej Navalnyj byla krevní sraženina. Oficiálně tuto informaci nikdo nepotvrdil, vězeňská služba uvedla, že se příčina smrti zjišťuje. Navalnému bylo 47 let.

„V souladu se všemi pravidly se provádí kontroly,“ komentoval situaci mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Na otázku, zda vůdce opozice zemřel v důsledku embolie, Peskov odpověděl: „Nevím. To musí zjisti lékaři."

Leonid Solovjov, právník opozičníka, odmítl zprávu o smrti svého klienta komentovat. „Z rozhodnutí rodiny Alexeje Navalného nekomentuji vůbec nic,“ řekl.

Kritik Putina zemřel v trestanecké kolonii číslo 3 na Sibiři. Vězení se nachází v Jamalo-něneckém autonomním okruhu, který se rozprostírá ve střední části arktické oblasti Ruska, na severu západní Sibiře.

Navalnyj byl pokládán za hlavního odpůrce režimu ruského prezidenta Vladimira Putina, kterého obviňoval, že dal svého času rozkaz jej otrávit. Opozičník byl uvězněn hned po návratu do vlasti z Německa, kde jej z otravy vyléčili.

Zpočátku si Navalnyj odpykával trest v trestanecké kolonii s maximální ostrahou č. 6 ve vesnici Melekhovo, okres Kovrovskij ve Vladimirske oblasti. Koncem loňského roku jeho obhájci uvedli, že nikdo netuší, kde se jejich klient nachází. Později se zjistilo, že byl převezen do trestanecké kolonie  č. 3, které se přezdívá Polární vlk.

Přečtěte celý článek