Zemřel bývalý ministr, velvyslanec v Rusku a kandidát na prezidenta Jaroslav Bašta

před 3 týdny 39

Ve věku 75 let po dlouhé nemoci zemřel poslanec SPD a kandidát na prezidenta v roce 2023 Jaroslav Bašta, Radiožurnálu to potvrdila mluvčí hnutí Barbora Šťastná.

Aktualizováno Praha 9:29 8. dubna 2024

Zemřel Jaroslav Bašta

Zemřel Jaroslav Bašta | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Člen poslaneckého klubu Svoboda a přímá demokracie Jaroslav Bašta zemřel v pondělí po dlouhé nemoci se kterou bojoval už od května 2023.

Podle informace předsedy poslaneckého klubu SPD zemřel po roční nemoci Jaroslav Bašta (1948 -2024), český politik a diplomat. Původně člen socialni demokracie, nyní člen SPD. pic.twitter.com/NtFtKeQ8qm

— Jiri Dolejs (@DolejsJiri) April 8, 2024

Za disidentskou činnost byl dva a půl roku ve vězení. Po revoluci se začal vystudovaný archeolog angažovat ve veřejných funkcích. „Mě přesvědčoval Jan Ruml, jestli bych jako ředitel protiteroristického odboru,“ popsal pro Paměť národa.

Později se stal předsedou lustrační komise. 25 let byl členem ČSSD a ve vládě Miloše Zemana měl mezi lety 1998 až 2000 funkci ministra bez portfeje. Řídil protikorupční akci Čisté ruce. Pak byl velvyslancem v Rusku a na Ukrajině.

V roce 2021 vstoupil do hnutí SPD. Odmítal například vojenskou pomoc Ukrajině napadené Ruskem. O tom v roce 2022 řekl: „teroristický stát to není.“ Po neúspěchu v prezidentských volbách Bašta dál pracoval jako poslanec. 

„Jaroslav Bašta nás opustil. Upřímnou soustrast jeho rodině. Naše myšlenky jsou s vámi v této těžké chvíli,“ uvedla na facebookovém profilu Svoboda a přímá demokraci Moravskoslezský kraj – SPD.

Upřímnou soustrast vyjádřil také předseda poslaneckého klubu SPD Radim Fiala. „Jaroslav Bašta zemřel. Upřímnou soustrast rodině,“ napsal na svůj facebookový profil.

Eva Mikulka Šelepová, cen

Přečtěte celý článek