Zemřel jeden z nejznámějších tvůrců mangy na světě Akira Torijama. Proslavila ho série Dragon Ball

před 1 měsíc 47

Tvůrce legendární série manga Dragon Ball Akira Torijama zemřel po poranění mozku, informovala v pátek s odkazem na autorova nakladatele a studio agentura Kjódó. Torijamovi, který vytvořil celosvětové populární dílo zahrnující i anime a videohry, bylo 68 let.

Tokio 7:19 8. března 2024

Manga Dragon Ball vycházela mezi lety 1984 až 1995 a stala se celosvětovým hitem

Manga Dragon Ball vycházela mezi lety 1984 až 1995 a stala se celosvětovým hitem | Zdroj: Profimedia

„S hlubokou lítostí oznamujeme, že Torijama zemřel 1. března na akutní subdurální hematom,“ uvedlo v prohlášení tvůrcův projekt Bird Studio. „Je nám opravdu líto, že měl několik děl s velkým nadšením ještě rozpracovaných… Nicméně však na tomto světě zanechal mnoho titulů mangy a uměleckých děl,“ uvedl nakladatel.

Ve světě trpaslíků a draků je nejlepší se narodit jako sliz. Nová manga je feel good fantasy

Číst článek

Torijama se narodil v roce 1955 v Nagoje v centrální části Japonska. V roce 1978 debutoval mangou Dr. Slump, nejvíc ho ale proslavila série Dragon Ball vycházející od roku 1984. Celosvětově se prodalo nejméně 260 milionů kopií, píše agentura AFP, a manga dala vzniknout četným adaptacím včetně filmu, televize, videoher a několika pokračováním, jako například Dragon Ball Z.

Torijamova smrt přišla „příliš brzo“, uvedl v komuniké Eiičiró Oda, Torijamův kolega a autor neméně slavné mangy One Piece.

ČTK

Přečtěte celý článek