Ve věku 105 let zemřel jeden z posledních československých veteránů druhé světové války Ervín Hoida, který většinu života prožil ve Velké Británii. O úmrtí ve středu informovalo ministerstvo obrany na sociální síti X.

Praha 21:51 14. února 2024

Ve věku 105 let zemřel jeden z posledních československých veteránů druhé světové války Ervín Hoida

Ve věku 105 let zemřel jeden z posledních československých veteránů druhé světové války Ervín Hoida | Zdroj: Ministerstvo obrany

Hoida byl příslušníkem československé obrněné brigády ve Velké Británii, narodil se 30. listopadu 1918. Podle ministerstva byl nejstarším československým vojákem a jedním z posledních pěti válečných veteránů, kteří bojovali za druhé světové války na západní frontě.

Ve věku 100 let zemřel veterán druhé světové války Hrozný. Bývalý člen Rudé armády a přeživší gulagu

Číst článek

Ostravský rodák s židovskými kořeny opustil Československo krátce po nacistické okupaci a do bojů proti Němcům se zapojil už ve Francii, kde mezi prvními padesáti dobrovolníky vstoupil do rodící se československé jednotky.

Po porážce francouzské armády oblékl britskou uniformu, později sloužil i u československé obrněné brigády v Británii, která od října obléhala severofrancouzský přístav Dunkerque. Na samém konci války se zařadil mezi 144 Čechoslováků, kteří s Američany vyrazili až k hranicím osvobozované ČSR.

V roce 1945 se vrátil do Československa, jako západní voják ale těžko hledal místo a už po několika měsících se i s manželkou a malým synem vrátil do Británie. Do intenzivnějšího kontaktu s původní vlastí se dostal až dlouho po roce 1989. Loni mu ministryně při příležitosti 30. výročí vzniku Armády ČR udělila Kříž obrany státu.

Smutná zpráva k nám dorazila z Velké Británie. Ve věku 105 let dnes zemřel nejstarší československý voják a poslední veterán z bitvy o Francii v roce 1940, poslední z hrdinů, Ervín Hoida.

Čest jeho památce, nechť si jeho hrdinství, odvahu a skromnost pamatujeme navždy. pic.twitter.com/dR3VzIngqH

— Ministerstvo obrany (@ObranaTweetuje) February 14, 2024

ČTK

Nejčtenější

Nejnovější články

  1. Zemřel jeden z posledních veteránů druhé světové války Ervín Hoida. Bylo mu 105 let

  2. Na oslavách vítězství Super Bowlu se střílelo. Policie hlásí několik mrtvých, zadržela dva podezřelé

  3. Fotbalisté Slavie remizovali se Zlínem, na Spartu ztrácejí čtyři body. Pardubice porazily Karvinou

  4. Zemědělství není továrna na šroubky. Zdevastované hospodářství ihned neobnovíme, varuje poslankyně

  5. Němečtí politici kritizují Volkswagen za továrnu v čínském Sin-ťiangu. Firma zneužívání Ujgurů popírá

  6. Pozor na výhodné dlouhodobé fixace cen energií, varuje analytička. Úspora může být jen zdánlivá

Aktuální témata

Webbův teleskop, Inflace, Petr Pavel, Nejbohatší člověk na světě, Vesmírný teleskop Jamese Webba, Ukrajina online, Jak ušetřit na energiích, Rusko, Ukrajina, Vladimir Putin, Volodymyr Zelenskyj, Volební průzkumy, Koronavirus, Film, Statistika nehod, Můj rozhlas, Vinohradská 12, Počasí, Miloš Zeman, Andrej Babiš, Zprávy z domova, Zprávy ze světa, MS hokej 2023

Doporučujeme