Zemřel poslanec a bývalý kandidát na prezidenta Jaroslav Bašta. Bylo mu 75 let

před 3 týdny 31

 Redakce

Redakce

V noci na pondělí zemřel poslanec, neúspěšný prezidentský kandidát a bývalý velvyslanec v Kyjevě a v Moskvě Jaroslav Bašta. Bylo mu 75 let. Informaci zvěřejnil server tn.cz s odkazem na šéfa poslaneckého klubu SPD Radima Fialu. Bašta byl loni na jaře hospitalizovaný v nemocnici v kritickém stavu. Podle tehdejších informací mu byla diagnostikována vážná choroba.

Poslanec za SPD a bývalý velvyslanec v Moskvě a Kyjevě Jaroslav Bašta zemřel ve věku 75 letZvětšit fotkuKliknutím zvětšíte Zvětšit fotografii Zvětšit fotografii Zvětšit fotografii gallery 15 fotografií v galerii ›

Poslanec za SPD a bývalý velvyslanec v Moskvě a Kyjevě Jaroslav Bašta zemřel ve věku 75 let | Foto: Deník/Zbyněk Pecák

Proč se stal poslancem za Okamurovu SPD? Třeba proto, že podle něj Česká republika přichází členstvím v Evropské unii o suverenitu. Ostře se také vymezoval proti přijetí novely volebního zákona.

Připomeňte si rozhovor Deníku s Jaroslavem Baštou:

Poslanec za SPD a bývalý velvyslanec v Moskvě a Kyjevě Jaroslav Bašta.

Vladimir Putin ví, že platí jen zákon síly, říká bývalý ministr Jaroslav Bašta

„V okamžiku jejího odsouhlasení už navždy budeme volit tuto koalici. Když se podíváte na mechanismus korespondenční volby, jak se projevil v USA, Rakousku a naposledy v Německu, tak nejdříve odvolí lidé prezenčně. Výsledky se sečtou a pak začnou chodit korespondenční hlasy, které to zvrátí. V USA to jednoznačně fungovalo tak, že do ghett chodili aktivisté, kteří lidem pomáhali vyplňovat volební lístky,“ uvedl.

Kandidát na prezidenta byl také přesvědčen, že válka na Ukrajině by měla skončit co nejdříve, a to i za cenu územních ústupků ze strany Kyjeva.

Poslanec za SPD a bývalý velvyslanec v Moskvě a Kyjevě Jaroslav Bašta.Poslanec za SPD a bývalý velvyslanec v Moskvě a Kyjevě Jaroslav Bašta.Zdroj: Deník/Zbyněk PecákJaroslav Bašta se narodil 15. května 1948 v Plzni. Vystudoval historickou archeologii na Filozofické fakultě UK. Zde se angažoval ve studentském Hnutí revoluční mládeže, za což byl v roce 1970 odsouzen na 2,5 roku. Byl ženatý, jeho manželka Dara Baštová je archeoložka.Bašta vystudoval archeologii, ale po srpnové okupaci se musel živit jako dělník. Podepsal Chartu 77 a byl dva a půl roku v komunistickém vězení. Po listopadu 1989 zakládal zpravodajské služby demokratického státu, byl ministrem ve vládě Miloše Zemana, kde měl na starost akci Čisté ruce.

Posléze působil jako velvyslanec v Kyjevě a Moskvě. V rozhovoru pro Deník uvedl, že Rusko nemá k útoku na Ukrajinu žádný důvod. Po agresi přiznal, že se mýlil.

Přečtěte celý článek