Zemřel slovenský novinář a šéfredaktor Jaroslav Vrábeľ. Bylo mu pouhých 44 let

před 1 měsíc 39

„Vrábeľ se narodil v roce 1979 v Košicích, kde vystudoval veřejnou správu na Univerzitě Pavla Jozefa Šafárika. Celý život zasvětil novinářské práci. Začínal v roce 1997 v studentské příloze deníku Korzo,“ sdílela nekrolog redakce deníku Korzár.

ČTĚTE TAKÉ: Babiš má o slovenských volbách jasno. Pellegrini důstojně reprezentuje vlast, bojuje za národ

V Korzáru působil Vrábeľ s přestávkami dlouhých dvaadvacet let. Nastoupil do něj krátce po jeho založení v roce 1998 jako sportovní redaktor, později se stal redaktorem zpravodajství a v roce 2016 dokonce šéfredaktorem.

„Jaro vždy chtěl, aby Korzár psal odvážně a kriticky a stál na straně spravedlnosti, práva a dobra. Chtěl, aby byli jeho redaktoři féroví, korektní, kontrolovali ty, kteří jsou u moci, a zastávali se běžných lidí,“ stojí dále v nekrologu. Za své investigativní články také získal vícekrát celoslovenské novinářské ocenění.

Na Vrábeľa vzpomíná s láskou celá redakce. Ředitelka regionální sítě deníku Ľubica Tomková napsala: „Jakoby mi odešlo dítě, tak se cítím. Nedokážu slovy popsat, co to znamená pro mě, pro Korzár, pro Košice, pro východ Slovenska. Byl to starostlivý manžel a otec, nekonečně milující své dvě dcery.“

„Každý z nás je nahraditelný. Jaro ne. Byl to mozek a srdce naší redakce. A právě to jeho srdce nás všechny zradilo. Byla to skála, o kterou jsem se vždy mohla opřít. Ti, kteří jste ho znali, víte, co jsme ztratili. Ti, kteří ne, máte čeho litovat. Za celý svůj život jsem nepoznala pracovitějšího, čestnějšího a vzácnějšího člověka, než byl on,“ uvedla editorka webu Klaudia Jurkovičová.

„Nemůžu tomu stále uvěřit. Jaro, byl jsi skvělý kolega. Seděli jsme vedle sebe v redakci Korzára šest let. Nikdy nezapomenu na tvůj úsměv, povzbuzení, na tvoje telefonáty s představiteli měst, kterým jsi vždy uměl velmi opatrně a zároveň exaktně vysvětlit, kde udělali chybu. Nikdo nikdy nepochyboval, že víš, co děláš. Tvůj rozhled, pedantnost a ostrý humor pro mě byly hnacím motorem. Zpráva o tvé odchodu se mě dotkla. Děkuji za tvé rady a za skvělý novinářský vzor,“ napsala jeho kolegyně Zuzana Beresova na sociální síti Facebook.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Ať si Slovensko zvolí, zda kolaborovat s Putinem, řekl Michálek. Jste morální arbitr? ptal se Mach

Přečtěte celý článek