Mírně se ochladí, na horách v novém týdnu zřejmě i zasněží

před 1 měsíc 43

před 50 mminutami|Zdroj:

ČT24

,

ČTK

,

ČHMÚ

Studio 6: Jaké bude počasí (zdroj: ČT24)

Teploty kolem patnácti stupňů Celsia, které přinesl víkend a znovu na podobnou hodnotu mají vystoupat i v pondělí, nevydrží. V týdnu se podle meteorologů ochladí, i když vesměs ne dramaticky – většinou k deseti stupňům. Na horách by ale mělo začít opět mrznout a také sněžit. V nižších polohách by mrazivé nebo s teplotami jen těsně nad nulou měly být alespoň noci.

Pátým týdnem pokračují v Česku jarní prázdniny, které jsou sice určeny k tomu, aby mohly děti vyrazit lyžovat na hory, letos ale mnohé z nich našly jen holé pláně a začátek března to ještě zdůraznil. V neděli bylo až 17,8 stupně Celsia – tolik naměřili meteorologové v Dyjákovicích na Znojemsku – a zimní sezonu definitivně ukončilo několik lyžařských středisek, v provozu zůstávají hlavně ta největší krkonošská či jesenická.

Nový týden by ale závan zimy ještě měl na hory přinést. „V noci na úterý a během úterý přes Česko od severu, severovýchodu přejde slabší studená fronta,“ uvedl meteorolog ČT Jan Šrámek. Většinu týdne má být v polohách nad 800 metry (na Šumavě však až ve výškách nad 1100 nebo 1200 metrů) takové počasí, že by mohl hlavně v úterý a středu padat sníh. V pondělí ale ještě ne, to bude i v kilometrové výšce na horách zřejmě kolem devíti stupňů a ve většině Česka dvanáct až šestnáct stupňů Celsia.

V dalších dnech se na většině území – kromě zmíněných hor – očekává ochlazení na hodnoty kolem deseti stupňů. Většinou očekávají meteorologové teplotní maxima v rozsahu od šesti do deseti nebo jedenácti stupňů, v pátek by mohlo být o něco tepleji. Naopak v noci na pátek může mrznout, týdenní předpověď kalkuluje s minimy mezi minus čtyřmi stupni a nulou, většinou ale budou v noci teploty kolem nuly nebo mírně nad ní.

Na rozdíl od konce února, kdy bylo v Čechách poměrně chladno, zatímco Morava a Slezsko již zažily předčasné jaro – a také na rozdíl od pondělního rána, které bylo na západě Čech i mrazivé a na jihu Moravy velmi teplé – by se nemělo počasí v novém týdnu dramaticky lišit v různých částech republiky. Výjimkou bude Šumava, kde má být tepleji než na jiných horách, a jižní Morava, kam zřejmě dorazí úterní ochlazení se zpožděním, takže teploty ještě mohou šplhat nad deset stupňů až ke třinácti.

Přečtěte celý článek