Zemřel vůdce ruské opozice Alexej Navalnyj

před 2 měsíce 64

Vězněný ruský opoziční předák Alexej Navalnyj zemřel v trestanecké kolonii v ruské Ťemenské oblasti. V pátek to napsala agentura Reuters s odkazem na vězeňskou službu Jamalsko-něneckého autonomního okruhu, kde si ruský právník a politický opoziční aktivista odpykával trest. Navalnyj byl nejviditelnějším představitelem ruské opozice a kritikem prezidenta Ruské federace Vladimira Putina.

Federální vězeňská služba ve svém prohlášení podle agentury Reuters napsala, že Navalnyj se po páteční procházce necítil dobře a téměř okamžitě ztratil vědomí. Přivolaní lékaři už mu prý nebyly schopni pomoct. Příčina smrti se podle prohlášení stále zjišťuje.

Alexej Navalnyj byl nejviditelnějším představitelem ruské opozice. V minulosti byl otráven, z čehož vinil ruského prezidenta Vladimira Putina. Po návratu z Německa, kde se po otravě léčil, byl uvězněn. Za mřížemi strávil tři roky. Veškerá obviněné Navalnyj dlouhodobě odmítal.

Trest si Navalnyj odpykával ve věznici IK-6 s přísným režimem, která se nachází v obci Melechovo ve Vladimirské oblasti zhruba 200 kilometrů východně od Moskvy. Pravidelně si stěžoval na časté pobyty na samotce za banální přestupky. Na Sibiř, kde zemřel, byl převezen loni před Vánoci.

Přečtěte celý článek