Zemřela legendární novinářka Picková. Jedinečná a impozantní dáma, vzpomíná slavný deník

před 1 měsíc 37

Kariéra Helly Pickové trvala více než sedm desetiletí, během nichž se věnovala především geopolitickým otřesům a změnám. Setkala se osobně s mnoha světovými vůdci, informuje britský web The Guardian. Její poslední článek o válce v Gaze byl zveřejněn v lednu.

Její kmotři Matthew Fyjis-Walker a Jemima Fyjis-Walkerová uvedli, že zemřela ve čtvrtek v ranních hodinách. Přestože byla již velmi slabá a těžko se jí mluvilo, trvala prý na tom, že si ve středu poslechne polední zpravodajskou relaci.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Česko si pohoršilo v žebříčku kriminality. Stále však patří k nejbezpečnějším zemím v Evropě

„Poté, co Picková v 50. letech pronikla do světa zahraniční žurnalistiky, kde dominovali muži, pracovala pro Guardian více než 30 let a mladší kolegy stejnou měrou inspirovala i děsila,“ píše web The Guardian. Svého novinářského vrcholu dosáhla v době před nástupem internetu.

„Hella byla neuvěřitelnou silou a inspirací. Měla obrovské znalosti o světovém dění a vždy byla pevně odhodlaná zjistit fakta. Když začínala, bylo mezi zahraničními zpravodajkami jen velmi málo žen, ale brzy si získala obdiv a respekt kolegů v Guardianu i ve světě. To, že ještě před několika týdny stále pracovala, je důkazem jejího odhodlání a odvahy,“ uvedla šéfredaktorka deníku Katharine Vinerová.

„Hella byla jedinečná novinářka, která se mimořádně dobře orientovala ve složité situaci v Evropě za studené války a měla k dispozici spoustu kontaktů. Znala se s vysokými představiteli z kanceláří hlavních měst na obou stranách železné opony a díky svému impozantnímu vystupování a obrovskému šarmu dokázala deníku Guardian poskytnout skvělé zpravodajství z oněch krušných dnů,“ sdělil redaktor deníku Observer a bývalý zahraniční redaktor deníku Guardian Paul Webster.

Picková se narodila v roce 1927 ve Vídni a dětství prožila podle svých slov ve velmi konvenčním prostředí střední třídy. Poté, co nacisté v roce 1938 anektovali Rakousko a prudce vzrostl počet útoků na Židy, se její matka rozhodla posadit svou jedenáctiletou dceru do vlaku Kindertransport do Velké Británie.

Po univerzitě v roce 1958 začala pracovat jako novinářka pro londýnský časopis West Africa. O tři roky později začala pracovat na volné noze pro The Guardian. V šedesátých letech se stala korespondentkou při OSN.

Vzpomínku na sociální síti X sdílel i rakouský prezident Alexander Van der Bellen. „Truchlím nad ztrátou Helly Pickové. Jako novinářka zblízka sledovala a kategorizovala nejdůležitější světové politické události 20. století. Byla vzorem a průkopnicí pro mnoho novinářek. Tento hlas nám bude chybět,“ napsal Van der Bellen.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Karel III. navštívil velikonoční bohoslužbu. Po celou dobu měl úsměv na tváři a vesele mával

Přečtěte celý článek