Žena pěstuje levanduli a vyrábí léčivé produkty. S bylinou expanduje do Dubaje

před 2 měsíce 84

Jako malá chtěla být zpěvačkou a v šesté třídě si začala hrát na zdravotní sestru. Rodačka z Čelákovic Helena Neumannová vystudovala na zdravotní škole pediatrii. Poté její život směřoval jinam, pomoc druhým ale zůstala. Nyní je majitelkou Levandulového údolí v Chodouni na Berounsku, které leží v národním geoparku Barrandien. Ročně sklidí tuny levandule a vyrábí z ní zdravou výživu a další produkty především pro léčebné účely.

V Chodouni pěstuje Helena Neumannová se svým týmem levanduli. Areál ale poskytuje prostory i pro péči o tělo, je zde i spousta zážitkových míst | Foto: Deník/Jiří Macek

Levandule se natrvalo usadila v životě naturopatky Heleny Neumannové i její rodiny. Produkty z její Bio Levandule Chodouňské míří i za hranice. „Naturopatie je moje poslání a moje vize je vysvětlit lidem, že naturopat je pro ně stejně důležitý jako lékař. Hledá stejné cesty k řešení problému, ale pouze z čisté přírody, v mém případě pouze v biocertifikovaných produktech,“ říká Helena Neumannová a připomíná, že lásku k této sféře vypěstovala její babička Jarmilka, milovnice bylin.

Když při studiu medicíny slyšela kolem, že celostní medicínu všem vymlátí z hlavy, měla jasno, že to je cesta, kterou chce jít. Ve dvaceti utekla ze studií a vydala se za tatínkem, který pracoval ve venezuelském Caracasu. Tam vydržela dva roky, z toho rok a půl pobývala v pralese, rok po boku místního šamana. „Nabrala jsem tam moudra pro skutečnou pomoc a léčbu člověku, která aplikuji s mým týmem. Později jsem nahlédla v Keni i do naturopatie Afriky a také v mnoha evropských zemích.“

Chodouňská levandule zaujala výzkumné pracovníky:

Levandulové údolí

Evropský unikát. Chodouňská levandule obsahuje výrazně více léčivých látek

Pracovala jako marketingová a eventová manažerka, na svém kontě měla spoustu zorganizovaných akcí, postupně ale vše směřovalo k bioproduktům, k farmářským trhům a slavnostem, které začala pořádat s kamarádkou Milenou Krčálovou. První pěstování a vývoj zdravé výživy připravovala z levandule, kterou vysázela s rodinou a přáteli na pozemku mezi Chodouní a Zdicemi. Tam ji nalákal tehdejší předseda ASZ ČR a nynější starosta Chodouně Josef Stehlík.

Vyrábí levandulovou limonádu, čaj i sušenky

Levanduli sázeli deset dnů, pět let ji pěstovali bez chemie, ručně pleli a stříhali, aby získali bio certifikaci. To se pro deset produktů podařilo v roce 2019. Mezi prvními byla třeba harmonizovaná Levandulová voda, limonáda, levandulový čaj, zelený, meruňkový i konopný čaj s levandulí i bio sušenky.

Loni sklidili zhruba osm a půl tun byliny. Po sklizni buď přímo v manufaktuře či u partnerských firem vznikají produkty s označením bio. Tři roky jejich levandule roste také na Slovensku u Levice a v bulharských horách.

V Chodouni pěstuje Helena Neumannová se svým týmem levanduli. Areál ale poskytuje prostory i pro péči o tělo, je zde i spousta zážitkových míst.V Chodouni pěstuje Helena Neumannová se svým týmem levanduli. Areál ale poskytuje prostory i pro péči o tělo, je zde i spousta zážitkových místZdroj: Deník/Jiří Macek

Produkty prodává v Chodouni a na e-shopu, spolupracuje s mnoha lázněmi a míří do zahraničí. V emirátech řeší s partnery lázně, které ponesou název Molekuly života – organic medical SPA. V březnu tam odlétne první kontejner s poslední novinkou, což jsou právě Molekuly života.

„Jde o kompletní dynamickou regeneraci pro nervovou soustavu, mozek, srdce a mikrobiom a to v jednom balíčku, který obsahuje čaj, kapky na jazyk a esenciální olej k přímé aromaterapii. Chceme zamířit i do Japonska, USA a dalších zemí,“ popisuje.

Na chodu Ekofarmy Nelepeč se podílí jen rodina, na žně a sezonní práce však vypomáhají i brigádníci:

Majitelka Ekofarmy Nelepeč Veronika Kropáčková.

Na rodinné ekofarmě dělají úspěšné produkty z mléka od českého strakatého skotu

Právě ve Spojených arabských emirátech, v Dubaji, chce paní Helena zkusit oživit tamní trh lázněmi s přírodní medicínou a lékaři a hlavně bio certifikovanými produkty funkční medicíny. „Navíc budeme moci pozvat klienty z Arábie i Asie k nám do českých lázní. A to mi dělá dobře u srdce,“ podotýká.

Doma zase chystá podnikatelka z Chodouně otevření oddělení s levandulovými produkty v Lipové-Lázních. Ve fázi uvedení na trh je třeba biomátová řada pro trávící a dýchací obtíže.

Levandulové údolí je i zážitkový park, ale především lázně pro duši. V léčebných domcích realizují třeba aromaterapii, hydroterapii, bylinné obklady a tradiční zábaly v bylinné chýši, epigenetickou analýzu či detoxikační i relaxační pobyty, procedury pro atopiky, ekzémisty, různé workshopy, zážitkové snídaně, obědy, večeře. Vrací se tu k tradicím a zvykům v kalendáři na stezce a výstavě tradičních slovanských bylin.

Levandule je královna bylin, která léčí

„Levandule je královna bylin, co se týče neurologických, ale i autoimunitních onemocnění. Jsou doložené skvělé výsledky u léčby refluxu jícnu, alopecie, depresí, nespavosti, vyčerpání, úzkosti, Alzheimerovy choroby nebo roztroušené sklerózy, tedy chorob, které jsou jinak téměř neléčitelné,“ chrlí Helena Neumannová.

Ve spolupráci s VŠCHT se jí také potvrdilo, že levandule lékařská, pokud je v biokvalitě, dokáže kompletně léčit veškeré problémy trávicího ústrojí. „Má pozitivní vliv na centrální nervovou soustavu a obnovení tvorby neuronů a regeneraci neurotransmiterů, které řídí všechny pochody v těle, tím, že si mezi sebou jednotlivé orgány a soustavy povídají a spolupracují,“ pokračuje.

Když se spojí krása s užitečností, vzniká dokonalá harmonie. A přesně tyto kvality v sobě spojuje levandule:

Levandulové květy v bylinném sáčku zaručí klidný spánek – malým dětem i dospělákům.

Bylina mnichů i prostitutek. Dokáže uspat, zahnat splín nebo zatočit s migrénou

Helena Neumannová má oporu blízkých. Dcera Helenka, gymnazistka, se vzdělává v oblasti bio kosmetiky, ve firmě pomáhá. Maminka peče pro restauraci koláče a sladké dobroty podle starých receptur. Syn jezdí pomáhat o prázdninách. Velkou oporou je manžel.

V Chodouni pěstuje Helena Neumannová se svým týmem levanduli. Areál ale poskytuje prostory i pro péči o tělo, je zde i spousta zážitkových míst. Do dění kolem levandule se zapojuje i dcera Helenka.Do dění kolem levandule se zapojuje i dcera HelenkaZdroj: se svolením Heleny Neumannové

„Stará se Levandulové údolí, odpočívá na traktůrku, pracuje s technikou a těší se, jak se budeme rozvíjet v dalších lázních. Říká, že kdybych měla jen sedět a užívat si, zblázním se z toho,“ směje se paní Helena.

Přečtěte celý článek