Žena provozuje v Krušných horách oblíbené občerstvení. Bez vody a elektřiny

před 1 měsíc 91

Na zbořeništi domu po bývalých německých osídlencích u rozcestí, kde se křižuje Krušnohorská lyžařská magistrála s dalšími trasami, si otevřela občerstvení vyučená prodavačka Blanka z Perninku spolu s přítelem. Oblíbené občerstvení U Červené jámy už úspěšně provozuje deset let, a to přesto, že podmínky jsou v daném místě náročné jak v zimě, tak v létě.

Po túře ve sněhu, nebo po běžkách je Červená jáma skvělým místem k odpočinku | Foto: se svolením paní Blanky

Jednu sezonu pomáhala Blanka kamarádce v jejím kiosku. To stačilo k tomu, aby se jí tato činnost zalíbila a rozhodla se otevřít si vlastní kiosek. Dnes je tomu deset let, co s partnerem provozuje občerstvení U Červené jámy nedaleko Perninku.

„Místo jsme si nejdříve vyhledali v mapě, zaujala nás poloha 1004 metrů nad mořem s výhledem na Plešivec a okolí, kterou příjemně obklopují lesy,“ říká majitelka. V okolí je spousta místa k relaxování a zhruba sto metrů od kiosku se nachází turistická zajímavost, propadlina po důlní činnosti Červená jáma, největší svého druhu v Čechách. V 16. až 18. století se tu těžil cín a železné rudy.

Otevřením vlastní firmy Nebe v hubě si Jitka Šimůnková splnila svůj velký sen:

Je hodně důležité umět si vše časově naplánovat

Nechtěla úvěr. Na rozjezd Nebe v hubě si žena vydělala v kiosku na horách

Začátky nebyly nijak snadné. „Prvních zákazníků chodilo málo, museli jsme si je, jak se říká, vysedět. Zapracovali jsme také na reklamě. Nechali jsme roznést letáky do domácností, chat a penzionů v nejbližších obcích,“ vzpomíná.

Zákazníci začali přibývat a s nimi i práce a časové nároky na ni. „Na horách máme dvě hlavní sezony, letní a zimní, kdy pracujeme denně, dále máme otevřeno také na jaře i na podzim, tam už ale jsou i zavírací dny,“ vysvětluje k provozu. Veškeré rodinné záležitosti v sezonách, jako jsou narozeniny, setkávání i dovolené, jsou pro ně tabu.

Občerstvení U Červené jámy provozuje Blanka už deset let.Zdroj: se svolením paní Blanky

Svou práci má moc ráda. Ale jak říká, někdy to bývá náročné. „Jen běháme, vydáváme, není čas se najíst, pomalu ani napít a je to vyčerpávající. Jindy jsou zas dny, kdy si stihneme s někým i popovídat, to je pak fajn. Máme s lidmi spoustu zkušeností a zážitků, často se i zasmějeme, jak se říká – veselými historkami se to u nás v okýnku jen hemží,“ popisuje s úsměvem Blanka.

Grilované klobásy i pamlsky pro pejsky 

Co se týká nabídky, zavděčit všem se nejde. Ale ti, kteří nemají v občerstvení uprostřed lesa velká očekávání, jejich snahu a nabídku jistě ocení. U Červené jámy nenajdou lidé ani vodu, ani elektřinu. „Grilujeme výborné pikantní klobásy, ohříváme párky, máme párek v rohlíku, nakládaný hermelín a v nabídce jsou i domácí koláče, které si sama peču. To vše se nechá spláchnout širokým výběrem teplých a studených nápojů, nějaké cukrovinky jsou samozřejmostí,“ komentuje nabídku. Pejskaři jistě ocení i pamlsky pro své mazlíčky.

Sourozenci Marie a Petr Malyjurkovi oživili jednu z nejstarších původních beskydských turistických chat:

Gírová, kde sourozenci Marie a Petr oživili jednu z nejstarších původních beskydských turistických chat, 9. 8. 2023

Chátrala, pak změnila majitele. Sourozenci zrenovovali známou beskydskou chatu

Zimní sezona je asi nejvíc náročná. Do práce se dostávají na skútru. „Zásoby, vodu i plynové lahve vozíme na saních, stejně tak odvážíme veškerý odpad, prostě vše, co jindy normálně zvládáme autem. Každé období má své pro a proti. Letní sezona je zase náročnější uvnitř u rozpáleného grilu bez možnosti ventilace a udržování teploty chlazených nápojů,“ vysvětluje majitelka.

U Červené jámy myslí i čtyřnohé parťáky.Zdroj: se svolením paní Blanky

Otázkou prý ale je, jak dlouho takové tempo budou zvládat. Jak se shodují, práce s lidmi a provoz občerstvení v přírodních podmínkách jsou psychicky i fyzicky poměrně náročné.

„Bylo by moc fajn, kdyby toto místo jednou po nás někdo převzal, kdo by to tu měl stejně rád a chtěl by dál pokračovat na tomto úžasném místě, kde se můžou lidi zastavit, občerstvit, odpočinout si, relaxovat. To vše v krásné přírodě Krušných hor,“ uzavírá a těší se na letní sezonu Blanka.

Přečtěte celý článek