Zesnulou důchodkyni museli odvézt na bagrovací lžíci traktoru. Do vesnice nevede už dlouho normální cesta

před 2 týdny 39

Na tatarském venkově v Ruské federaci došlo k události, která vzbudila pozornost na sociálních sítích. Tělo zesnulé důchodkyně museli odvézt na bagrovací lžíci traktoru, protože cesty jsou kvůli počasí nepoužitelné.

O „poslední cestě“ obyvatelky Rybno-Slobodského regionu psal kanál Govorit NeMoskva na Telegramu a fotografie se šířila i na síti X.

Na zveřejněné fotografii a videu leží tělo zabalené v pestrobarevné látce ve bagrovací lžíci traktoru a ten se pomalu pohybuje po zasněžených krajnicích.

Babičku odvezli k nejbližší asfaltové cestě, aby ji dopravili do márnice, vysvětlil autor příspěvku. Ve vesnici Gubajdullovka, kde zemřelá žila, nejsou totiž žádné silnice. „Mnohokrát psali o tom, aby se zřídila cesta, ale marně,“ poznamenal pisatel.

Příspěvek na Telegramu komentovala asi stovka lidí. Hádali se, zda se vyplatí utrácet za silnice v řídce osídlených oblastech.

„Žijí tam stejní občané jako ve městě… A jako každý občan Ruské federace mají nárok na základní prvky infrastruktury pro život, jako je vyasfaltovaná silnice!“ komentovala to účastnice debaty, jejíž příbuzný žije v Gubajdullovce. Podle jejích slov toto místo svého času nebylo „zapadlou vesnicí“, byly tam školy a kolchoz.

„A v takových podmínkách musíme pohřbívat lidi,“ konstatuje jeden komentář. „Pojem po potopě získává nový význam,“ dodal další.

Na zprávu o neobvyklé události reagovaly úřady Rybno-Slobodského regionu. Sdělily, že důchodkyně zemřela 8. dubna a tehdy polní cestu od jejího domu spláchla tající voda.

V osadě žije celkem 14 lidí, uvedla správa. Po epizodě s traktorem obecní úřad požádal republiku, aby Gubajdullovku zařadila do plánu prací na silnici. „Nyní tedy smrt důchodkyně pravděpodobně přinese zbývajícím obyvatelům osady nový asfalt, tedy těm, kteří se ho dožijí,“ uzavírá kanál Govorit NeMoskva.

Tatarstán není jediným regionem v Rusku, kde se sanitky nemohou dostat k lidem v odlehlých vesnicích. V Čuvašsku jsou obyvatelé v případě potřeby odtahováni v neckách a odváženi na trakařích.

Přečtěte celý článek