Zima neřekla poslední slovo. V Česku platí výstraha před sněhem, oteplení je v nedohlednu

před 1 týden 30

V pátek i sobotu u nás převládne v souvislosti s tlakovou níží nad Polskem oblačnost, občas bude pršet nebo padat déšť se sněhem, od vyšších poloh začne sněžit. „Na horách připadne za tyto dva dny 15 až 40 cm, vyšší úhrny se budou týkat hlavně hřebenů Šumavy a Krkonoš,“ informovali odborníci ČHMÚ na sociální síti X.

V platnosti je proto výstraha varující před sněhem. Očekávají se komplikace při chůzi, ale i v dopravě a zásobování. Při cestách do hor je třeba myslet také na zimní výbavu, jako například sněhové řetězy. „Nutné jsou ale také zimní pneumatiky s dostatečnou výškou vzorku,“ připomněli meteorologové.

ČTĚTE TAKÉ: Sněhová kalamita zasáhla Šumavu. Napadlo 10 centimetrů, silničáři museli vyjet s pluhy

Páteční teploty se budou nejčastěji pohybovat mezi 7 a 11 °C, na západě klesnou ještě níže a mají se pohybovat kolem 5 °C, v tisíci metrech na horách pak zavládne kolem 0 °C. Obdobně bude také v sobotu.

„Od neděle bude zejména v noci oblačnosti méně, což bude nahrávat nočním mrazům. Ty budou mít neblahý vliv na ovocné stromy a keře, a také na vzešlou zeleninu,“ upozornili odborníci z ČHMÚ. Nejvyšší denní teploty budou mezi 5 až 9 °C.

A ani do příští soboty se žádné výrazné oteplení nekoná. „I nadále nás tak čeká chladný charakter dubna,“ poznamenal meteorolog CNN Prima NEWS Miloš Dvořák.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Jedl jsem burger a najednou měl nohy ve vodě, říká Čech ze zatopené Dubaje. Radši teď chodím bos

Přečtěte celý článek