Zima se ještě nevzdává. Meteorologové varovali před sněhem a mrazem, změnu přinese až pátek

před 1 týden 50

Podle expertů ČHMÚ by ve středu měla do Česka dorazit další vlna sněžení. Množství nové pokrývky je však spíše nejisté. „Během rána a dopoledne se od jihu postupně rozprší v jihovýchodní polovině území, případně bude padat déšť se sněhem, v polohách nad 500 metrů, na východě Moravy a Slezska nad tisíc metrů i sníh,“ uvedli odborníci na síti X.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Bleskové záplavy v Dubaji byly vidět až z vesmíru. Snímky potopy pořídila družice NASA

V platnosti je až do odvolání výstraha před mrazem, který v Karlovarském kraji „může poškodit vegetaci, zejména zeleninu, vinnou révu a ovocné stromy“, stojí na webu ČHMÚ. Nebezpečný jev však může ohrozit úrodu v celém Česku, a to od čtvrteční půlnoci do sobotní půlnoci, upozornili meteorologové předběžně s tím, že lidé by měli sledovat aktualizovanou předpověď.

Se zataženou oblohou ve východní polovině našeho území můžeme počítat ve středu, vyplývá z předpovědi ČHMÚ. Na většině území se během dne vyskytne trvalejší déšť či déšť se sněhem, který v polohách nad 600 metrů přejde ve sněžení. K večeru však bude srážek ustávat, zvláště na západě Čech.

Na východě v horských oblastech může podle meteoroložky ČHMÚ Ivety Kodádkové napadnout až 15 centimetrů nového sněhu. „Odpolední teploty se vyšplhají k 7 až 11 °C, na severovýchodě Česka okolo 5 °C. Na horách naměříme kolem 0 °C,“ shrnula ve vysílání CNN Prima NEWS.

V noci ze středy na čtvrtek bude oblačno až zataženo, ojediněle se mohou vyskytnout sněhové přeháňky. V polohách pod 400 metrů se objeví srážky smíšené i dešťové. Rtuť teploměrů naměří kolem 2 až -2 stupňů Celsia.

Během čtvrtka zavládne proměnlivá, převážně velká oblačnost. Na většině území se objeví přeháňky. Zpočátku dne se vyskytnou v místech nad 400 metrů sněhové srážky, které se přesunou do poloh nad 800 metrů. V ranních hodinách mohou ojediněle překvapit i mlhy.

K večeru bude ubývat nejen srážek, ale i oblačnosti. Nejvyšší denní maxima se mají pohybovat v rozmezí 8 až 12 stupňů Celsia, ovšem na západě Čech budou okolo 6 stupňů Celsia. Mírné oteplení by měl přinést pátek, kdy teploty mohou vystoupat až k 16 °C.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Česko šokovala kuřimská kauza, společností otřásly i další příběhy. Jaké jsou nejznámější příběhy „vlčích“ dětí?

Přečtěte celý článek