ŽIVĚ: Projev prezidenta Pavla k druhému výročí od začátku plnohodnotné ruské invaze na Ukrajinu

před 2 měsíce 54

ŽIVĚ: Projev prezidenta Pavla při výročí plnohodnotné ruské invaze na Ukrajinu (zdroj: ČT24)

Prezident republiky Petr Pavel při příležitosti druhého výročí plnohodnotné ruské invaze na Ukrajinu na Pražském hradě přijal ukrajinské válečné uprchlíky, jimž se v Česku například podařilo zahájit podnikání, kteří provozují bistro nebo cukrárnu a pomáhají svým krajanům. Úspěšné Ukrajince chce Pavel ocenit. Prezident by měl také poděkovat nevládním a neziskovým organizacím a rovněž občanům Česka za podporu Ukrajiny.

Česko podle premiéra Petra Fialy (ODS) aktuálně poskytuje útočiště 384 tisícům ukrajinských válečných uprchlíků, za dva roky udělilo podle premiéra dočasnou ochranu 590 tisícům uprchlíkům. Bezmála dvě třetiny uprchlíků v Česku jsou ženy, v zemi také našlo útočiště téměř sto tisíc ukrajinských dětí, poznamenal ve středu Fiala.

Dominantním zdrojem příjmů uprchlíků je podle Fialy zaměstnání. Práci v Česku mělo na konci ledna 117 200 uprchlíků z Ukrajiny. Čtyři pětiny uprchlíků si podle Fialy samy platí své bydlení. Na odvodech a pojistném odvádějí uprchlíci státu více, než kolik Česko vydává na humanitární dávky, poznamenal premiér.

Přečtěte celý článek