ŽIVĚ: Rozšířili jsme okruh lidí, kteří mohou odejít do důchodu předčasně bez krácení, řekl Jurečka

před 2 měsíce 67

ŽIVĚ: Brífink ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (zdroj: ČT24)

„Spolu s ministerstvem zdravotnictví jsme rozšířili okruh lidí, kteří mohou odejít do důchodu předčasně bez krácení. Patřit mezi ně budou všichni pracující z kategorie 4 a ti z kategorie 3, kteří jsou v práci vystaveni celkové fyzické zátěži, vibracím nebo zátěži teplem či chladem. Je jich přes 188 tisíc,“ uvedl na tiskové konferenci ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL). Novela penzí počítá také například s pokračováním zvyšování důchodového věku nad 65 let podle prodlužování života, s nižším výpočtem nových penzí, se zavedením minimálního důchodu ve výši dvaceti procent průměrné mzdy a s dalšími opatřeními.

Už dřív ministr řekl, že by dřívější důchod měl být možný pro celou čtvrtou kategorii a část lidí z kategorie třetí. Ve čtvrté kategorii je asi 18 tisíc pracovníků a ve třetí na 450 tisíc. Podle odborářů se ze třinácti rizikových faktorů má u třetí kategorie brát v potaz pět, a to fyzická zátěž, vibrace, pracovní poloha, teplo a chlad. Odbory nesouhlasí, chtějí dřívější důchod pro celou třetí kategorii. Zaměstnavatelé jsou pro užší vymezení. Za pracovníky budou platit vyšší odvody. Poukazují i na výpadek pracovních sil při dřívějším odchodu z trhu práce.

Vláda plánované reformní změny penzí představila loni 11. května. Návrh důchodové novely pak ministerstvo práce předložilo o půl roku později v polovině listopadu. Resorty a instituce mohly podávat připomínky. Normu Jurečkův úřad teď dokončil. Ministr ve středu po jednání s prezidentem Petrem Pavlem řekl, že hotovou předlohu pošle vládní legislativní radě v nejbližších dnech.

Vláda by pak mohla normu projednávat za čtyři až pět týdnů. Podle plánu by sněmovna mohla rozhodnout do konce července, po ní by dostal normu ke schválení Senát a k podpisu prezident. Opozice má k zákonu výhrady.

Přečtěte celý článek