ŽIVĚ: Sněmovna pokračuje. Babiš předčítá nesmyslný projev, plive na Milion chvilek a cituje články z médií

před 1 měsíc 54

Poslanci ve středu pokračují v debatě o bezpečnostních hrozbách. Mimořádnou schůzi nechaly svolat koaliční strany v reakci na postupy i některé výroky předsedy opozičního hnutí ANO Andreje Babiše. Předseda ANO v souvislosti s ruskou vojenskou invazí na Ukrajinu často opakuje, že je třeba mluvit o míru, a staví se proti vládní, podle něho válečné rétorice.

Úvodní sněmovní debatu ovládli v úterý koaliční řečníci, z nichž někteří opět označili lídra ANO za bezpečnostní riziko. Premiér Petr Fiala (ODS) míní, že osud Česka je Babišovi lhostejný a jeho „extremistická rétorika“ ohrožuje postavení a důvěryhodnost země. Opozice podkopává podle něho kroky koaličního kabinetu k zajištění bezpečnosti Česka.

Jako první si v den, kdy zasedání sněmovny pokračuje, vzal slovo Babiš, který včera u pultíku mluvit nechtěl. Předčítá projev, v němž opět plete slova, cituje různé články a snaží se vyvolat dojem, že v Česku vládne „cenzura“, „nová totalita“ a uráží své oponenty včetně Milionu chvilek. „Vy už skutečně vykazujetě ty znaky omezování svobody slova. Ale o tom jsem dneska nechtěl mluvit…“ zaznělo.

„Normální člověk nechápe, proč byla svolána tato schůze. Je to klasika, je to samozřejmě antibabišovská schůze, proti hnutí ANO. Měli jsme svolat schůzi na úplně jiné téma,“ zahájil Babiš svůj projev s tím, že tématem schůze měla být spíš pražská korupční kauza Dozimetr. Ministr vnitra a předseda hnutí STAN Vít Rakušan by to měl podle Babiše vysvětlit, vzhledem k tomu, že v kauze figuruje i bývalý člen STAN a náměstek primátora Petr Hlubuček.

Bezprostředním impulzem pro svolání schůze byl Babišův e-mail, v němž žádal od svých spolupracovníků informace o ministru zahraničí Janu Lipavském (Piráti), a to včetně toho, zda má děti. E-mail se poté dostal na veřejnost. Lipavský předtím uvedl, že Babiš začíná být kvůli svým výrokům bezpečnostním ohrožením Česka. I o to se poslanci v úterý přeli. Předseda ANO tvrdí, že na Lipavského nesháněl kompromitující materiály, jak zaznívá z koalice, ale jen podklady z veřejných zdrojů, aby mohl ve sněmovně na ministra zahraničí reagovat.

Přečtěte celý článek