ŽIVĚ: Tisková konference premiéra Petra Fialy po setkání s piloty v Čáslavi

před 1 měsíc 65

ŽIVĚ: Tisková konference premiéra Petra Fialy po setkání s piloty v Čáslavi (zdroj: ČT24)

Po venkovních ukázkách cvičného vzletu a letecké techniky se premiér Petr Fiala (ODS) sešel s hotovostními piloty na 21. základně taktického letectva v Čáslavi. Právě piloti z Čáslavi proletí ve dvou formacích v úterý nad Prahou v rámci oslav 25 let od vstupu České republiky do Severoatlantické aliance (NATO).

Nad hlavním městem proletí tři stíhací letouny JAS-39 Gripen z 21. základny taktického letectva Čáslav společně se dvěma Eurofightery Typhoon a dopravním letounem Airbus A-400MS Atlas z Německa.

Průlet s mezinárodní účastí má podle armády symbolicky připomenout české členství v NATO a také čtvrtstoletí spolupráce mezi českým a německým letectvem. „Každý stát je odpovědný za střežení svého vzdušného prostoru, ale v rámci aliance tuto odpovědnost sdílíme. Často si vzájemně vypomáháme, a někdy dokonce tuto schopnost zastupujeme,“ uvedl velitel vzdušných sil české armády Petr Čepelka.

Letouny se podle armády nejprve setkají v jižních Čechách, kde utvoří formace. Následně budou pokračovat podél toku Vltavy, nad Prahou by měly ve výšce přibližně 200 metrů nad zemí přeletět v 10:30. Formaci povede pilot Ondřej Španko z čáslavské základny. Posléze se letouny vrátí na domovské základny, německý Airbus pak přistane na letišti Václava Havla.

„Pro stanovení výšky pro průlet nad Prahou jsme museli vzít v potaz terénní členitost Prahy a rovněž hlukovou zátěž. Proto nevyužíváme minimální povolenou výšku, ale volíme takovou, aby byl průlet bezpečný, ale zároveň atraktivní,“ sdělil v tiskové zprávě Michal Daněk z velitelství vzdušných sil, který má na starosti navigační přípravu průletu a koordinaci s německými piloty.

Výročí 25 let od vstupu Česka do NATO si v úterý připomene také konference Naše bezpečnost není samozřejmost na Pražském hradě. Konferenci pořádá spolek Jagello 2000, ve Španělském sále na ní promluví bývalý americký prezident Bill Clinton, nejvyšší čeští ústavní činitelé nebo bývalý generální tajemník NATO George Robertson.

Přečtěte celý článek