Obrana uzavřela smlouvu na servis radiolokátorů MADR za 4,3 miliardy korun

před 1 měsíc 22

foto Ilustrační foto - 7. radiotechnická rota Hrušovany a představení 3D radiolokátoru MADR, 20. září 2023 Hrušovany. Mobilní 3D radiolokátor ELM 2084MMR.

Praha - Servis a logistickou podporu radiolokátorů MADR zajistí pro českou armádu jejich izraelský výrobce Elta Systems, podpora včetně dodávek náhradních dílů vyjde do konce životnosti v září 2044 zhruba na 4,3 miliardy korun. Smlouvu na servis dnes za ministerstvo obrany podepsal vrchní ředitel sekce vyzbrojování a akvizic Lubor Koudelka, za izraelskou stranu pak generální ředitel protivzdušné obrany Elta Systems Eyal Shapira, sdělilo ministerstvo v tiskové zprávě. O zakázce minulý týden ministryně obrany Jana Černochová (ODS) informovala vládu.

Osm mobilních radiolokátorů MADR (EL/M-2084 MMR) za 3,5 miliardy korun pořídila česká armáda v roce 2019 od izraelského výrobce Elta Systems. Poslední z nich dorazil do Česka loni v prosinci, plně funkční má být celý systém podle dřívějších vyjádření nejpozději ve druhé polovině roku 2024. Nákup nabral několikaleté zpoždění, důvodem jsou podle ministerstva technické problémy na straně dodavatele, vliv měla také pandemie covidu-19.

Na servisu a podpoře radiolokátorů se mají podle ministerstva jako subdodavatelé podílet firmy českého obranného průmyslu, konkrétně Vojenský technický ústav a RETIA.

"Dodavatel bude garantovat bezproblémový provoz celého systému, dostupnost náhradních dílů na servis a opravu techniky, servisní činnost, preventivní údržbu nebo generální opravy včetně náhradních dílů a spotřebního materiálu. Zajistí zároveň dlouhodobou logistickou podporu systému i rychlou opravu v případě technické závady," uvedlo ministerstvo.

Zakázka byla podle úřadu zadána cestou jednacího řízení bez uveřejnění, protože ji je z technických důvodů schopen splnit pouze výrobce, kterému patří veškerá duševní práva a licence.

Izraelské radary nahradí ve výzbroji zastaralou radiolokační techniku ruské výroby. Armáda dlouhodobě upozorňuje na to, že dosud používané radary dávno překročily svou životnost a jsou na hranici funkčnosti.

Předpokládá se, že pět radiolokátorů MADR bude poskytovat neustálý obraz vzdušné situace nad územím Česka. Další tři mobilní radary EL/M-2084 MMR získají rovněž bojové jednotky a vojáky mají chránit při válečných operacích nebo na zahraničních misích. Zároveň budou vyčleněny pro případy krizových situací v rámci aktivace Národního posilového systému NaPoSy a za této situace budou radary spolu s komplety protivzdušné obrany a letectvem plnit úkoly spojené se zvýšenou ochranou strategických objektů.

Přečtěte celý článek