Zjevně jste se nepoučil a bezostyšně lžete. Válek se pustil do poslance hnutí ANO

před 1 měsíc 46

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) se na sociální síti pustil do poslance hnutí ANO Kamala Farhana. Ten tvrdil, že nejsou vakcíny proti černému kašli. Podle ministra je jich ale dost a Další navíc dorazí příští týden.

„Česko má letos nejvíc případů černého kašle od roku 1963. Podle ministerstva zdravotnictví je vše nadmíru výtečné a není třeba nic dělat. Vakcíny na očkování dospělých proti černému kašli nejsou, ale budou koncem dubna a května,“ tvrdil poslanec Farhan.

„Pane poslanče, člověk by si myslel, že po zkušenostech z covidu-19 nebudete zneužívat nakažlivou nemoc v politickém boji. Zjevně jste se nepoučil a stejně jako Andrej Babiš v případě černého kašle bezostyšně lžete. Vakcíny jsou k dispozici, je jich dostatek a příští týden dorazí další dodávka,“ ujistil ministr.

Případů černého kašle v Česku bylo letos podle informací Státního zdravotního ústavu (SZÚ) 3084, tento týden do pátečních 11:30 již 810. Více případů bylo podle údajů ze Zdravotnických ročenek ČR na území ČR naposledy v roce 1963. Nemocní jsou ve všech věkových skupinách. Nejvyšší nemocnost je mezi mladými ve věku 15 až 19 let, poté mezi nejmenšími dětmi a dětmi od 10 do 14 let.

Proti černému kašli se v ČR očkuje od roku 1958. Dospělí vakcínu z veřejného zdravotního pojištění hrazenou nemají, přestože to odborníci doporučují. Stojí mezi 500 a 1500 korunami dle očkovacího centra či ordinace lékaře, zdravotní pojišťovny je pak zpětně proplácení z fondů prevence.

Hlavní hygienička Pavla Svrčinová na dotaz ČTK uvedla, že odborná komise zvažuje návrh na jedno přeočkování hrazené z veřejného zdravotního pojištění.

Přečtěte celý článek