Británie rozšířila definici extremismu, omezí financování organizací

před 1 měsíc 28

foto Ilustrační foto - Britský premiér Rishi Sunak (na snímku z 27 února 2023).

Londýn - Britská vláda dnes rozšířila definici extremismu, která se nově týká skupin propagujících násilí, nenávist a netoleranci. Nebude to sice znamenat přímo jejich kriminalizaci, řada organizací ale ztratí přístup k veřejným penězům, informují britská média. Kritici kroku se obávají, že by mohl omezit svobodu slova.

Británie se od říjnového teroristického útoku palestinského hnutí Hamás na Izrael potýká s velkým nárůstem počtu útoků proti muslimům i židům, kterých podle statistik z obou stran přibylo proti loňsku až několikanásobně. Premiér Rishi Sunak varoval, že zvýšená aktivita radikálních islamistů i krajně pravicových extremistů cíleně ohrožuje britskou demokracii, proti čemuž chce podle něj vláda bojovat.

Dnešní rozšíření definice extremismu je prvním z kroků v tomto snažení, řekl ministr odpovědný za tuto problematiku Michael Gove.

"Dnešní opatření zajistí, aby vláda nechtěně neposkytovala platformu těm, kteří se snaží podrývat demokracii a popírat základní práva jiných lidí," prohlásil Gove.

Podle nové definice spadá pod extremismus "propagace a rozvíjení ideologie založené na násilí, nenávisti a netoleranci", která má útočit na základní práva lidí, ničit základy britské liberální parlamentní demokracie nebo vytvářet podmínky pro jiné, aby usilovali o totéž.

V Británii je již dnes podle agentury Reuters zakázáno na 80 mezinárodních skupin, které úřady označují za teroristické či terorismus podporující. Figuruje mezi nimi například Hamás. Nová definice nemá rozšířit tento seznam, ale spíše zamezit veřejnému financování dalších skupin a jejich jiné podpoře ze strany úřadů.

Přečtěte celý článek