Zkušební výtisk Harryho Pottera vydražili za 11 tisíc liber. Původní majitelka ho koupila náhodou

před 2 měsíce 56

Žena našla mezi knihami, které koupila v roce 1997 v knihkupectví dohromady za 40 pencí, vzácný výtisk knihy o Harry Potterovi. Šlo o zkušební kopii prvního dílu knižní série o mladém čaroději. Nyní ho v Británii vydražili za 11 tisíc liber, což je v přepočtu zhruba 325 tisíc korun. Upozorňuje na to server AP News.

Londýn 11:03 2. března 2024

Harry Potter kniha

První tištěná verze Harryho Pottera ležela v krabici na podlaze a dohromady za ni žena zaplatila asi 40 pencí (ilustrační foto) | Zdroj: Unsplash | Licence Unsplash,©

Téměř před 30 lety si žena z knihkupectví odnesla balík knih, který byl určený k vyřazení. Ležel v krabici na podlaze a dohromady za něj žena zaplatila asi 40 pencí, což je v přepočtu něco přes 10 korun.

V balíku se nacházely výtisky titulů třeba od Agathy Christie, Dorothy Sayers nebo Ngaia Marshe, ale i vzácný první výtisk knihy Harry Potter a Kámen mudrců.

„Koupila jsem ji jako vyřazený balíček s několika dalšími tituly. Abych pravdu řekla, myslím, že jsem si ji ani pořádně neprohlédla,“ uvedla žena.

Jde o první tištěnou verzi knihy s příběhem o Harry Potterovi vůbec. Zkušební verze má pouze čistě bílou obálku, dále ještě procházela editací. Jednou z nich byla třeba korektura jména samotné autorky. Na obálce je totiž místo J. K. Rowling chybně uvedeno „J. A. Rowling“ a uvnitř knihy byla dokonce přejmenována na „Joanne Rowling“.

Žena se po téměř 30 letech, co jí kniha ležela netknutá na poličce knihovny, rozhodla, že ji prodá v aukci. Ta proběhla v domě Hanson's, kde se ji podařilo vydražit za 11 tisíc liber, tedy zhruba za 325 tisíc korun. Knihu zakoupil soukromý britský sběratel.

Barbora Součková

Přečtěte celý článek