Zlu se nesmí ustupovat, musí se s ním bojovat, řekl Vystrčil při výročí okupace

před 1 měsíc 22

foto Ilustrační foto - Pietní akt při příležitosti výročí okupace Československa nacistickým Německem u sochy T. G. Masaryka v Praze. Na snímku z 15. března 2020 je předseda Senátu Miloš Vystrčil.

Praha - Zlu se nesmí ustupovat ani před ním kličkovat, se zlem se musí bojovat, řekl dnes předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) při příležitosti 85 let od začátku okupace Československa. Výročí a oběti německé okupace si dnes na Hradčanském náměstí v Praze připomněla také předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), další politici, vojáci i velvyslanci Německa a Slovenska.

Politici položili věnce u sochy prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. Podle Vystrčila je to symbolické místo, Masaryk je podle něj symbolem svobody, svébytnosti a cti. "Historie je naší nejlepší učebnicí, učí nás, že zlu se nesmí ustupovat," řekl. Lidé se podle něj nesmí snažit zbavit zodpovědnosti. "Pokud budeme kličkovat, pokud budeme dělat, že se nás, to co se děje kolem nás, například na Ukrajině, netýká, tak nedopadneme dobře, protože moc získají diktátoři," zdůraznil. Správná možnost je podle něj pomáhat a podporovat ty, kterým jde o jejich zemi, svobodu, svébytnost, nezávislost a suverenitu. "Správná volba je dělat vše pro to, aby se nikomu již nestalo to, co se stalo nám v roce 1938 a následně v roce 1939," doplnil.

Pekarová Adamová připomněla 25. výročí vstupu Česka do Severoatlantické aliance (NATO). Obě výročí podle ní úzce souvisí, vstupem do NATO Česko získalo ochranu, kotvu a jistotu. "Měli bychom si uvědomovat, jak křehké je žít ve svobodě," řekla. Z historie je podle ní potřeba se poučit, postavit se na stranu obětí a neustupovat současným agresorům.

"My Němci víme o své odpovědnosti za bezpráví, které bylo naším jménem spácháno, a k této odpovědnosti se hlásíme," řekl německý velvyslanec v ČR Andreas Künne. Němci jsou podle něj vděční za spolupráci na všech úrovních, za posledních 30 let se podle něj udělalo hodně pro smíření obou zemí. "Demokracie není samozřejmost, musíme ji bránit," dodal.

I když bývá 15. březen 1939 označován jako datum zahájení okupace zbytků Československa nacistickým Německem, ve skutečnosti první příslušníci wehrmachtu a jednotek SS překročili státní hranici už vpodvečer předchozího dne na Ostravsku. Brzo ráno 15. března se německá armáda začala valit v několika proudech do českého vnitrozemí.

Přečtěte celý článek