Znáte Sudžuch? Manžele dělají arménskou pochoutku a spojují tradici s inovací

před 1 měsíc 72

Vášeň ke gastronomii měl v sobě David Zohrabyan Myšák od malička. Hodně času trávil v kuchyni a přepisoval si recepty od babiček, které si zakládal do šuplíku. I přes lásku k jídlu si při rozhodování, jakým směrem se bude jeho život ubírat, zvolil oblast obchodu a ekonomiky. „Pocházím z podnikatelského prostředí. Co znám svého otce, tak vždy podnikal. Vybudoval stavební firmu a měl přání, že jí jednou převezmeme společně s bratrem,“ vzpomíná s tím, že jídlo pro něj bylo koníčkem, a kromě společného vaření s kamarády na kolejích se mu profesně nevěnoval.

Ostravské řeznictví Janus je svými výrobky vyhlášené.

Po škole se věnoval zahraničnímu obchodu a dovážel z Japonska do Čech designový prémiový textil. Prosperující firma se mu však po několika letech rozpadla a David Zohrabyan Myšák stál na životním rozcestí a přemýšlel, co dál. Krátce předtím se seznámil se svou ženou Ripsi, která pochází z Arménie. V roce 2018 se vydali společně do její rodné země, kde David ochutnal arménskou tradiční kuchyni, mezi jejíž pochoutky patří i sudžuch.

Inspirace Arménií

„Sudžuch je výraz pro masný výrobek, který vypadá jako masová klobása, ale také pro ořechovou pochoutku, kdy se vlašské ořechy ručně napichují na nitě a následně se namáčí do směsi z redukovaného hroznového moštu s orientálním kořením. V Arménii se tímto způsobem už v dávných dobách spotřebovávaly přebytky vlašských ořechů a hroznového vína, které pak vydržely až do nové sezóny vína a ořechů,“ vysvětluje David Zohrabyan Myšák, pro něhož se arménská dobrota stala inspirací.

Vyžádal si od tetiček a rodičů své ženy původní recepty, které se předávaly z generace na generaci, a začal experimentovat s výrobou této arménské pochoutky. „Baví mě v dnešní hektické době zpomalovat a dělat věci tradičně. Mám rád řemeslné práce, vzít si jehlu, propíchnout oříšek a udělat ořechový provaz. Zkoumal jsem a hrál jsem si s tím přibližně dva a půl roku, než mi začaly věci do sebe zapadat,“ vzpomíná David Zohrabyan Myšák na dobu, kdy pracoval a ve volných chvílích se věnoval výrobě sudžuchu.

close David Zohrabyan Myšák založil se svou ženou Ripsi e-shop Chuť Arménie a značku Bohaya, pod kterou ve své řemeslné dílně v Kostelci nad Orlicí vyrábí ořechové delikatesy inspirované Arménií info Zdroj: Deník/Hana Masaříková zoom_in David Zohrabyan Myšák založil se svou ženou Ripsi e-shop Chuť Arménie a značku Bohaya, pod kterou ve své řemeslné dílně v Kostelci nad Orlicí vyrábí ořechové delikatesy inspirované Arménií

Když si osvojil tradiční výrobu sudžuchu, napadlo ho, že by ho mohl ještě něčím vylepšit. A začal ho máčet do čokolády. Opakovaně to zkoušel doma a ačkoli to může vypadat jako jednoduchá věc, práce s čokoládou je podle něj velmi specifická.

„Krátce na to mně kamarád vzal s rodinou na horkou čokoládu do čokoládovny Jordis v Hradci Králové, která se uvádí jako první Bean to Barová čokoládovna u nás. Hned mě napadlo vyžádat si kontakt na majitele, se kterými jsem si obratem sjednal schůzku, a už jsme tvořili myšlenky, do jaké čokolády a s jakými posypy budeme sudžuch máčet. Společně s nimi jsme pozvedli klasický arménský sudžuch na klenot v čokoládě přesně podle mojí vize, který nabízíme pod názvem šarnut,“ usmívá se podnikatel z Kostelce nad Orlicí, který tyto dobroty vyrábí pod značkou Bohaya.

Spojení dvou zemí

„Název v sobě nese naše mezinárodní propojení, tedy Bohemia jako Čechy a Hayastan jako Arménie, kdy Hayasa byl jeden z prvních arménských kmenů. Na jednom festivalu za mnou přišel pán a řekl, že název také může znamenat spojení ‚Bůh a Já‘. To bylo něco, co nám doposud bylo skryté a od té doby to velmi rád používám. Výrobky prodáváme na e-shopu s názvem Chuť Arménie, protože do Čech vozíme arménská vína a do budoucna chceme přidat i další zajímavé arménské delikatesy,“ vysvětluje.

close David Zohrabyan Myšák založil se svou ženou Ripsi e-shop Chuť Arménie a značku Bohaya, pod kterou ve své řemeslné dílně v Kostelci nad Orlicí vyrábí ořechové delikatesy inspirované Arménií info Zdroj: Deník/Hana Masaříková zoom_in David Zohrabyan Myšák založil se svou ženou Ripsi e-shop Chuť Arménie a značku Bohaya, pod kterou ve své řemeslné dílně v Kostelci nad Orlicí vyrábí ořechové delikatesy inspirované Arménií

V podnikání chce navazovat na tradice a vyrábět kvalitní produkty. „Klademe důraz na vysokou kvalitu, poctivou ruční práci, solidnost a výjimečnost chutí. Navazujeme na tradice, inovujeme, tvoříme s citem a láskou. Chceme lidem také ukázat, že u jídla je potřeba se pozastavit, zklidnit a vychutnat si ho všemi smysly, a ne ho do sebe ve spěchu házet,“ usmívá se.

V podnikání si většinu věcí dělá sám. Velkou oporou a pomocí je mu jeho manželka Ripsi, která má vlastní podnikání. Skloubit tak práci s rodinou a dvěma dětmi není někdy jednoduché.

Nové strávníky přivádí do Lesa přesycenost fastfoody

„Rodina je pro mě velmi důležitá a najít rovnováhu mezi osobním a pracovním životem je věc, kterou se stále učíme. Někdy se nám stane, že zapomeneme sami na sebe,“ přiznává podnikatel. Vyčistit si hlavu od starostí mu pomáhá cvičení, sport, pohyb, meditace a jóga.

Podle jeho slov je důležité dělat nejen v podnikání věci srdcem. „Člověk musí dělat to, co ho baví a co mu dává smysl. Pak se mu budou lépe překonávat těžkosti, které mu podnikání staví do cesty. A důležité je vykročit, učit se ze svých chyb a tím se neustále zlepšovat,“ říká podnikatel z východních Čech.

Přečtěte celý článek