Zpravodajský server agentury ČTK napadli hackeři. Vydal falešné zprávy o atentátu na Pellegriniho

před 1 týden 27

Neznámý útočník umístil v úterý dopoledne na zpravodajský web České noviny dva smyšlené články. Ani jeden z textů nepochází z produkce agentury ČTK, která server provozuje. Varování zveřejnila sama agentura. O případ se zajímá Bezpečnostní informační služba.

Aktualizujeme Praha 12:23 23. dubna 2024

Předseda slovenského parlamentu Peter Pellegrini na návštěvě Poslanecké sněmovny ČR

Peter Pellegrini (Archivní foto) | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Šlo o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Jana Lipavského z Pirátů k témuž.

Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. Agentura ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

Rok 2023 přinesl skoro dvojnásobek kybernetických útoků. Nejčastěji je vedli proruští aktivisté

Číst článek

„Vzhledem k tomu, že bezpečnostní informační služba figurovala v obou fakeových zprávách, tak se BIS o jejich původce zajímá. Ale podrobnosti vám v tuto chvíli sdělit nemohu,“ řekl Radiožurnálu mluvčí BIS Ladislav Šticha.

Agentura ČTK funguje od 28. října 1918. Veřejnoprávní agentura, jež nese od rozpadu československého státu v roce 1993 jméno Česká tisková kancelář, v současnosti vydává každý den stovky zpráv, fotografií, grafů, zvukových záznamů nebo videí.

Stejné jako u Českého rozhlasu a České televize kontroluje i činnost ČTK rada volená Poslaneckou sněmovnou, na rozdíl od rozhlasu a televize ale agentura nemá zaručený příjem z koncesionářských poplatků a od roku 1996 ani nepobírá žádné státní dotace. Na svou činnost si proto agentura vydělává prodejem zpravodajství. ČTK získala v roce 2021 dokonce koupila fotobanku Profimedia.

Jan Duchoslav, ČTK

Přečtěte celý článek