Zprávy, Instagram a Amazon Prime Video. Dxomark ukázal, které aplikace nejvíce vybíjejí baterii telefonů

před 2 měsíce 111

U příležitosti světového dne baterií (18. února) si Dxomark připravil zajímavou statistiku týkající se spotřeby baterie u velmi známých aplikacích ve smartphonech. Výsledky rozdělil do dvou cenových pásem. Testované telefony „nižší třídy“ měly cenu mezi 300 - 600 dolary (7 – 14 tisíc korun), zatímco telefony „vyšší třídy“ stály 800 USD a více, tj. minimálně 19 tisíc Kč.

Klepněte pro větší obrázek
Vlajkové telefony se při sledování videí vybíjejí pomaleji, než levnější telefony. Největším žroutem je Prime Video, nejmenší spotřebu baterie má při sledování videí Netflix

Statistiky uvádějí zprůměrované výsledky 14 telefonů vydaných v roce 2023 z obou kategorií (7 + 7) s důrazem na rychlost vybíjení při využívaní specifických aplikací a při zachování stejného nastavení telefonů a stejných okolních podmínek.

SMS, Instagram a Amazon Prime

Nejvíce „žravé“ jsou z textové komunikace archaické textovky, a to proto, že se pro jejich odeslání využívá mobilní síť. Jenže, veškeré ostatní komunikátory u levnějších telefonů spotřebovávají méně baterie, než u dražších zařízení. Z pohledu aplikací pro sdílení krátkých videí jsou na tom nejhůře Reels od Instagramu a Facebooku. Výsledky také ukázaly, že jsou vlajkové telefony lépe optimalizovány pro dlouhodobé sledování videí. A to proto, že u levnějších zařízení najdeme méně výkonné a také i méně energeticky efektivnější čipsety. Nejvíce náročnou videoaplikací pro baterii telefonu byl Amazon Prime Video, zatímco Disney+, YouTube a Netflix na tom byly téměř vyrovnaně.

V grafech jsou zobrazené zprůměrované hodnoty i celkový rozptyl naměřeného vybíjecího proudu v mA. U aplikací pro textovou komunikaci mají je vidět největší rozptyl hodnot při vybíjení u levnějších zařízení, zatímco při sledování videa je to úplně opačně, a největší rozdíly jsou pozorovány u dražších zařízení.

Zdroj: Dxomark 

Přečtěte celý článek