Zprávy z Ameriky o nových jaderných schopnostech Ruska Kreml odmítá. Označil to za ‚zlovolný výmysl‘

před 2 měsíce 72

Rusko ve čtvrtek odmítlo středeční zprávy médií, podle nichž mají Spojené státy zpravodajské informace o nových jaderných schopnostech Moskvy, které podle všeho souvisí s vesmírem. Náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov to označil za „zlovolný výmysl“ a Kreml za „lest“ Bílého domu, píšou ruské agentury.

Moskva 13:08 15. února 2024

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov hovoří před tiskovou konferencí ruského prezidenta Vladimira Putina po summitu Rusko-Afrika v Petrohradě

„Bílý dům za každou cenu snaží přimět Kongres, aby hlasoval o návrhu zákona o finanční pomoci. Uvidíme, jaké lsti Bílý dům využije,“ řekl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov | Foto: Sergei Bobylyov | Zdroj: Reuters

„Nemohu to nijak komentovat. Ale je zřejmé, že se Bílý dům za každou cenu snaží přimět Kongres, aby hlasoval o návrhu zákona o finanční pomoci. Uvidíme, jaké lsti Bílý dům využije,“ řekl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov s odkazem na balík pomoci v hodnotě 95,3 miliardy dolarů, tedy zhruba 2,2 bilionu korun, který se v Kongresu snaží prosadit americký prezident Joe Biden. Velkou část prostředků chce Washington poskytnout Ukrajině, která se už bezmála dva roky brání ruské invazi.

Soukup: Ekvádor prodal sovětskou vojenskou techniku do USA, Moskva se mstí skrze banány

Číst článek

Americká média uvedla, že vláda Spojených států informovala Kongres a spojence v Evropě o nových zpravodajských informacích ohledně ruských jaderných schopností, které by mohly představovat mezinárodní hrozbu.

List The New York Times či stanice ABC ve středu s odkazem na své zdroje uvedly, že zpravodajské informace souvisejí s pokusy Ruska vyvinout kosmickou protisatelitní jadernou zbraň. Další zdroje stanici CNN a jiným médiím řekly, že varování souvisí s Ruskem a operacemi ve vesmíru.

NYT s odkazem na nejmenované činitele uvedly, že informace jsou závažné, ale zmíněná „schopnost“ je stále ve vývoji a Rusko ji dosud nenasadilo. Nepředstavuje proto podle nich naléhavou hrozbu pro USA, Ukrajinu nebo americké spojence v Evropě.

Rusko pátrá po čtyřech lidech z Česka. ‚Jsem hrdý, že jsem na seznamu,‘ říká exsenátor

Číst článek

Jaderná zbraň se na oběžné dráze nenachází, dodali činitelé. Informace jsou přísně utajované a představitelé tvrdí, že je s ohledem na zdroj nelze odtajnit.

„Zprávy jsme viděli. Zapadá to do trendu poslední dekády, kdy se Američané zabývají zlomyslnými pomluvami a připisují nám nejrůznější činy a záměry,“ řekl ve čtvrtek podle agentury TASS Rjabkov, pod jehož agendu spadá i kontrola zbrojení.

Ruská invaze na Ukrajinu z února 2022 vyvolala největší konfrontaci mezi Západem a Ruskem od kubánské krize v roce 1962, připomíná agentura Reuters. Moskva i Washington varovaly před rizikem konfliktu mezi NATO a Ruskem.

Rusko i Spojené státy, zdaleka největší jaderné mocnosti, vyjádřily politování nad postupným rozkladem vzájemných dohod o kontrole zbraní, jejichž cílem bylo zpomalit závody ve zbrojení za studené války a snížit riziko jaderné války.

ČTK

Přečtěte celý článek