Ztracené ukrajinské BMPT Azovets skončilo neznámo proč zakopané, ruská armáda ho však vyzvedla. Bylo mimořádně odolné

před 2 týdny 41

Ukrajinští konstruktéři se pokusili vyrobit silně vyzbrojené vozidlo speciálně určené pro boj ve městech. Jeho osud byl však neslavný a nejspíše i krátký.

Když se tanky vydají do hustě zastavěné městské oblasti, jsou velice zranitelné, jelikož na ně může doslova kdekoliv čekat někdo s protitankovou zbraní, granátem či Molotovovým koktejlem. Tankové zbraně přitom nemohou na takové hrozby často reagovat, neb nemají dostatečný náměr, a až na výjimky mají tanky i velice slabý střešní pancíř. Konstruktéři se proto pokouší o sestrojení silně pancéřovaných a vyzbrojených speciálních vozidel určených pro městský boj – známa jsou jako BMPT a třeba Ukrajina testovala vlastní s názvem Azovets.

Jediný Azovets nakonec skončil zahrabaný

Vozidlo mělo vycházet ze zkušeností z bojové linie, a již dříve mělo být nasazeno do bitvy o Mariupol, ale s jakými výsledky, to nelze nikde dohledat. Osádka ho pak dle všeho zbavila výzbroje (a nejspíše i motoru) a zakopala ho na okraji zmíněného ukrajinského města, uvedl Defence-Blog, posléze obsazeného ruskými okupanty. Těm se nakonec podařilo vrak Azovets objevit a vykopat, ale ani tak není jasné, zda se nakonec v boji osvědčil nebo ne.

Soldiers of the RAF found the controversial Azov armored vehicle underground for $5 M.

The Russian military found underground and dug up the Azovets armored vehicle, which was considered missing after a number of high-profile scandals in Ukraine. pic.twitter.com/l1sjUbx6CG

— Sukhoi Su-57 „Felon“👑ZOV (@75Sukhoi) April 7, 2024

Smyslem vozidla byl boj ve městě, kdy mělo nejspíše podporovat klasické tanky, což je úloha i ruského BMPT-72 Terminator 2 – to se od něj ale liší. ArmyRecognition uvádí, že ruské je postaveno na podvozku tanku T-72, kdežto ukrajinské dostalo podvozek tanku T-64. Terminator má pak jednu silně vyzbrojenou věž, ale Azovets dvě. U ruského je však možné tvrdit, že se neosvědčilo tak, jak bylo očekáváno, a to ani ve městě, ani v otevřeném terénu.

2 věže na pěchotu, Stugna-P na tanky

Vozidlo Azovets bylo vyzbrojeno dvěma dvouhlavňovými kanony ráže 23 milimetrů, zatímco Terminator 2 má dva kanony ráže 30 milimetrů. Jejich úkolem bylo postarat se o pěchotu a opevnění, udává MilIn, kdežto zbraní pro boj s tanky měl být ukrajinský systém Stugna-P, ale není jasné, zda ráže 130 nebo 152 milimetrů, i když menší typ má dosah kolem 5 kilometrů. Výzbroj pak byla doplněna kulomety PKT ráže 7,62 milimetrů.

Hmotnost Azovetsu byla kolem 41 tun a mělo čtyřčlennou osádku. Ta měla být mimořádně silně chráněna, neb má vozidlo kromě samotného tankového podvozku i pancéřovou nástavbu a reaktivní pancéřování schopné odolat nejenom kumulativním hlavicím, ale i zvýšit odolnost proti kinetickým penetrátorům. Vozidlo se pak dokázalo pohybovat slušnou rychlostí až 65 km/h na silnici, v terénu musela být rychlost pochopitelně nižší.

Vykopaný vrak vozidla BMPT Azovets
Přečtěte celý článek