Baví mě bořit stereotypy, píchat do vosího hnízda a hrát jinak, říká violoncellistka Terezie Kovalová

před 1 měsíc 30

Violoncellistka, zpěvačka, modelka a tvář výběru Forbes 30 pod 30 Terezie Kovalová vypráví o životě, otevřenosti v umění i o psychických problémech. Jak nadějná umělkyně překonává stereotypy? Jak se jí daří skloubit hudba a modeling? A jakým problémům čelí před vydáním své první desky?

Praha 23:09 31. března 2024

Violoncellistka Terezie Kovalová

Violoncellistka Terezie Kovalová | Foto: Karolína Němcová | Zdroj: Český rozhlas

Terezie Kovalová by sama sebe popsala jako přemýšlivou, bázlivou, odvážnou a intenzivní. Po dlouhou dobu ji vůbec nenapadlo, že by mohla brát umění jako celek, nezůstat pouze u violoncella a začít o sobě uvažovat jako o hudebnici.

Poslechněte si celou Osobnost Plus Michaela Rozsypala. Hostem je Terezie Kovalová, violoncellistka, zpěvačka a modelka

Přestože se podle svých slov hodně bojí, snaží se vystupovat z komfortní zóny a zkoušet nové věci. Důležité je pro ni i boření stereotypů, žánrů a představ o muzice. Lidé by se podle ní měli bavit beze strachu.

V současné době si pokládá otázku, jak propojit tradiční hudbou s tou moderní. Inspiroval ji například i projekt Vivaldianno, kterého byla součástí a který sestává z Vivaldiho skladeb laděných do rock and rollu a zahraných třeba i na elektronické nástroje.

„Hrozně mě to něčím láká. A speciálně i potom, co narážím na nějaké názory od tradicionalistů, kteří jsou extrémně uzavření a nechtějí, aby se s tím něco dělalo. Je to jako bych píchla do vosího hnízda, protože je to přesně ten výstup z komfortní zóny, který chci. Nikdo neříká, že se to musí opakovat, že se to musí líbit, ale alespoň by se to mělo zkusit,“ říká.

Podle Kovalové, by se k ní třeba Bach, kterého nedávno hrála na elektronické violoncello, přidal. 

Nestačí jen být krásná

Vzhled je její součástí a kromě hudby se do určité míry věnuje i modelingu. „Realita je taková, že showbusiness je hodně propojený s vizuální stránkou,“ říká Kovalová s tím, že součástí celého „balíčku úspěchu“ je ale i charisma, osobnost a pak také talent, štěstí a píle.

S hudbou je to jako s jízdou na kole. Jdete si to užít, ale stejně se sedřete, směje se houslista

Číst článek

„Jestli si mě někdo vzal do projektu pro to, jak vypadám, tak jsem si stoprocentně jistá, že jsem to potom vynahradila tím, jak jsem hrála,“ míní.

V současné době je spuštěná crowdfundigová kampaň, která jí má pomoci financovat první desku. Přestože je poměrně známou a úspěšnou umělkyní, náklady na vydání vlastního alba jsou poměrně vysoké. Navíc se musí vyrovnat s důsledkem neúspěšné investice.

„Já jsem i přes dobrou radu a dobrý tip investovala své peníze do investičního fondu, který v současnosti směřuje do insolvenčního řízení a je na něj podaná hromadná žaloba. Měla jsem víc než dost peněz na to, abych desku mohla vydat, a byla jsem na sebe hodně pyšná. Když jsem pak chtěla vybrat první částku z těch peněz, tak mi moje makléřka řekla, že to bohužel není možné, že ty peníze pravděpodobně nikdy neuvidím,“ nastiňuje.

Momentálně byla podaná hromadná žaloba a Kovalová doufá, že se situace vyřeší a získá alespoň část peněz zpět.

Bohužel ale musela přemýšlet o jiných možnostech financování své desky. Náklady se v Česku mohou pohybovat od 200 tisíc až třeba po milion. Záleží na tom, jakým způsobem a kde se deska bude nahrávat, s jakým producentem a jestli budou potřeba nějaké další náklady.

Preferuje hrát jako sólistka, nebo ve sboru? Jak se vyvíjel její vztah k violoncellu? Jaké nástroje má doma a proč mají podle ní duši? Poslechněte si rozhovor s Terezií Kovalovou, která byla hostem Osobnosti Plus. Moderuje Michael Rozsypal.

Michael Rozsypal, aste

Přečtěte celý článek