Během hokejového šampionátu bude přísný bezpečnostní režim, řekl Vondrášek

před 3 týdny 32

8. 4. 2024Aktualizovánopřed 20 mminutami|Zdroj:

ČTK

,

ČT24

Studio ČT24: Bezpečnost při MS v ledním hokeji v Česku (zdroj: ČT24)

Policie připravuje rozsáhlá bezpečnostní opatření, řekl na pondělní tiskové konferenci v souvislosti se šampionátem v ledním hokeji konaným v Česku policejní prezident Martin Vondrášek. Organizátoři květnového mistrovství světa (MS) na brífinku hovořili o nadcházející spolupráci s policií, hasiči, Národním úřadem pro kybernetickou bezpečnost (NÚKIB) a celní správou. Kromě policejního prezidenta se brífinku účastnil i ředitel hasičského záchranného sboru Vladimír Vlček, ředitel NÚKIBu Lukáš Kintr a prezident pražského organizačního výboru MS Petr Bříza.

Vondrášek uvedl, že policie při přípravách na letošní mistrovství vycházela ze zkušeností z roku 2015. „Nicméně bezpečnostní situace nejen v Evropě je diametrálně odlišná a budeme se určitě věnovat drobné majetkové kriminalitě a projevům vandalismu, které jsou obvyklé při těchto událostech,“ zmínil Vondrášek s tím, že jeho podřízení dohlédnou také na dopravu.

„Očekáváme zatížení silniční i drážní dopravy, včetně MHD. Budou problémy s kapacitami pro parkování pro všechny fanoušky. Zvažovali jsme rizika spojená s havárií chemických látek na zimním stadionu, samozřejmě hromadné narušení veřejného pořádku, ať už na veřejných produkcích ve fan zónách či v Praze a Ostavě,“ podotkl. Dodal, že policie vyhodnocovala i další hrozby, například teroristické, kybernetické či dezinformační.

Zmínil, že do bezpečnostních opatření budou zapojeni policisté z krajských ředitelství, hlavně z Prahy a Moravskoslezského kraje. „Nicméně pomáhat budou i pyrotechnici, letecká služba, ochranná služba, Národní centrála proti terorismu, extremismu a kybernetické kriminalitě, Národní operační centrum a mnozí další,“ podotkl Vondrášek.

Přísná bezpečnostní opatření

Zmínil, že policie bude mít za úkol zajistit příjezd a přílet jak hráčů, tak fanoušků. „Budeme začínat na Letišti Václava Havla i na Janáčkově letišti v Ostravě, na všech významných dopravních uzlech a budeme se snažit regulovat dopravu, ať už fanoušků, tak týmů na zápasy a tréninky. Budeme se také věnovat veřejnému pořádku v místech veřejných produkcí, v místech ubytování týmů, ale i v okolí obou arén,“ vyjmenoval policejní prezident. Zmínil, že bezpečnostní procesy při vstupu do Ostravar Arény a O2 areny včetně bezpečnosti uvnitř fan zón jsou odpovědností pořadatele – tedy Českého svazu ledního hokeje.

„Samozřejmě budeme pomáhat pyrotechnickými prohlídkami. Aby se například v případě oznámení nástražného výbušného systému nemuselo přerušovat utkání a nemusely se evakuovat arény. Bude tam nastaven velice přísný bezpečnostní režim po celou dobu konání mistrovství světa,“ zdůraznil šéf policie.

Zmínil, že policie je připravena na dokumentování protiprávních jednání. „Naši kolegové z Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování prověřují akreditované osoby. Národní centrála proti extremismu spolupracuje s ostatními zpravodajskými službami, vyhodnocuje informace a rizika. V rámci Interpolu si vyměňujeme informace i ze zahraničí,“ zdůraznil Vondrášek.

Hokejové mistrovství světa se v České republice uskuteční opět po devíti letech. Zápasy 87. ročníku šampionátu se budou hrát od 10. do 26. května v Praze a Ostravě.

Přečtěte celý článek