Boj na Ukrajině je i naším bojem, uvedl v Evropském parlamentu belgický král

před 3 týdny 31

foto Ilustrační foto - Belgický král Philippe (na snímku z 5. prosince 2023).

Brusel - Boj na Ukrajině je i naším bojem, jde o obranu naší bezpečnosti a také našich hodnot, prohlásil belgický král Philippe ve svém vystoupení v Evropském parlamentu. Na závěr před europoslanci v Bruselu připomněl někdejšího československého a českého prezidenta Václava Havla.

"V podpoře Ukrajiny jsme ukázali, že dokážeme být jednotní a přijímat silná rozhodnutí," prohlásil belgický panovník. I Evropané se podle něj cítí ohroženi, a to zcela oprávněně. Stejnou jednotu EU ukázala po referendu o britském odchodu z unie, ale i rovněž během pandemie nemoci covid-19, dodal král Philippe. Jeho země tento půlrok Evropské unii předsedá.

"V kritických dobách dokazujeme naši jednotu, EU je však více než jen krizové řízení, jde o unii, kterou pohání dlouhodobá vize," řekl belgický král. Zmínil, že je potřeba, aby Evropská unie zůstala jednotná, i pokud jde o dosahování klimatických cílů. Od takzvané Zelené dohody pro Evropu (Green Deal) se Evropská unie podle mnohých kritiků v posledních měsících, i pod vlivem protestů zemědělců, odvrací. "V roce 2020 jsme splnili cíle týkající se emisí skleníkových plynů, nicméně cesta k dosažení cílů pro roky 2030 a 2050 je ještě dlouhá," prohlásil král Philippe.

"Znepokojuje mě ztráta důvěry v naše instituce a rostoucí autokratický trend ve světě, i proto musí naše instituce zvýšit svou důvěryhodnost," uvedl belgický král, který hovořil nejprve vlámsky a poté francouzsky. "Přijímané politiky musí reagovat na hlavní obavy a strachy našich občanů a jejich výsledky musí být efektivnější," uvedl. Dodal, že je rovněž potřeba občany EU do veškerého rozhodování více zapojit.

Belgický monarcha během své řeči zmínil, že v následujících měsících se Evropané budou zamýšlet nad budoucností Evropské unie a čekají je i debaty o dalším rozšíření nynější sedmadvacítky. "Rozšiřování unie znamená rovněž její posílení," uvedl.

"Závěrem bych rád uvedl myšlenku Václava Havla: Dvanáct hvězd evropské vlajky nám připomíná, že svět by se mohl stát lepším místem, kdybychom čas od času měli odvahu vzhlédnout ke hvězdám," zakončil svůj projev král Philippe.

Přečtěte celý článek