Borrell: Vojenská námořní mise EU dosud doprovodila 68 lodí a odrazila 11 útoků

před 3 týdny 30

foto Ilustrační foto - Útokem jemenských povstalců poškozená nákladní loď Rubymar v Rudém moři na satelitním snímku z 1. března 2024.

Brusel - Vojenská námořní mise EU Aspides která operuje v Rudém moři, dosud doprovodila 68 lodí a odrazila 11 útoků. Na tiskové konferenci v Bruselu to dnes uvedl šéf unijní diplomacie Josep Borrell. Zdůraznil, že mise má obranný mandát a že EU není zapojena do žádných pozemních operací pro povstaleckým Húsíúm, kteří na lodě v oblasti útočí.

Mise zatím funguje méně než dva měsíce. "Naše plavidla operují v sebeobraně a chrání lodě proplouvající oblastí," prohlásil Borrell. Velitel mise komodor Vasilios Gryparis objasnil, že komerční lodě už znají postupy a mohou o ochranu při cestě rizikovou oblastí požádat. O eskortování lodi následně rozhodne velení mise . "Zatím všechna plavidla, která o to požádala, ochranu dostala a měla doprovod," dodal Gryparis v Bruselu.

Oblast, kterou se mise snaží monitorovat, je podle Gryparise dvakrát větší než rozloha celé Evropské unie. Nejrizikovější je jižní část Rudého moře. Podle Borrella se operace Aspides účastní lodě čtyř členských států a 19 zemí poskytlo misi další personál, zejména na velitelství v řecké Larisse.

Jemenští šíitští povstalci Húsíové, kteří ovládají značnou část Jemenu včetně hlavního města Saná, od loňského listopadu útočí na komerční plavidla v oblasti. Tvrdí, že útoky jsou reakcí na válku Izraele proti Hamásu v Pásmu Gazy a na podporu, kterou některé země poskytují izraelské vládě. Húsíjské povstalce podporuje Írán.

Přečtěte celý článek