Britská princezna Kate má rakovinu, oznámil Kensingtonský palác

před 1 měsíc 40

22. 3. 2024Aktualizovánopřed 20 mminutami|Zdroj:

ČTK

,

Reuters

Britská princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii (zdroj: ČT24)

Britská princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii. Oznámila to v pátek ve videu, které zveřejnil Kensingtonský palác. Oznámení přišlo po týdnech spekulací o jejím zdravotním stavu. V lednu byla hospitalizována kvůli blíže nespecifikované operaci břicha.

„Poslední měsíce byly neuvěřitelně těžké pro celou rodinu, ale měla jsem fantastický lékařský tým, který se o mě staral a za to jsem velmi vděčná,“ uvedla Kate ve video prohlášení a dodala, že lednová operace byla podle lékařů úspěšná. „Nicméně testy po operaci prokázaly přítomnost rakoviny, proto lékařský tým doporučil, abych podstoupila preventivní chemoterapii,“ uvedla s tím, že nyní je na začátku léčby.

„Byl to samozřejmě obrovský šok. William a já jsme dělali vše, co bylo v našich silách, abychom to zpracovali v soukromí a v zájmu naší rodiny,“ uvedla. „Stávám se silnější každým dnem, kdy se soustředím na věci, které mi pomohou se léčit,“ dodala manželka následníka trůnu prince Williama.

Kensingtonský palác v prohlášení uvedl, že nebude poskytovat žádné další podrobnosti o nemoci s tím, že princezna má právo na lékařské soukromí. Pouze informoval, že preventivní chemoterapie začala v únoru. Palác krátce po lednové operaci uvedl, že Kate se nevrátí k oficiálním povinnostem dříve než po Velikonocích, které připadají na konec tohoto měsíce. Její nepřítomnost ve veřejném životě ale vyvolala intenzivní spekulace a divoké zvěsti na sociálních sítích.

Na její oznámení ihned reagoval britský premiér Rishi Sunak, který prohlásil, že princezně by mělo být poskytnuto soukromí, aby se mohla soustředit na svou léčbu a být se svou rodinou.

„Princezna z Walesu má lásku a podporu celé země, aby mohla pokračovat ve svém zotavování,“ uvedl Sunak podle agentury Reuters. Svým prohlášením podle něj prokázala velkou statečnost. „V posledních týdnech byla podrobena intenzivní pozornosti a bylo s ní nespravedlivě zacházeno ze strany médií po celém světě a na sociálních sítích,“ uvedl Sunak.

Přečtěte celý článek